Bayraklı Belediyesi'nde çalışan taşeron işçiler, taşeron düzenlemesine eylemle tepki gösterdi. 500 bin kişinin kapsam dışı kaldığı ifade edilirken, “Bu, özde değil sözde kadro” mesajı verildi.
Taşeron işçilere kadro imkânı sağlayan Kanun Hükmünde Kararname'nin ardından yaşanan sancılı süreç yeni bir krizi de beraberinde getirdi. Belediye işçilerinin kapsam dışı kaldığı düzenleme bu kez de eski hükümlü kamu çalışanlarını işsiz kalma tehlikesiyle baş başa bıraktı. DİSK Genel-İş Sendikası üyesi Bayraklı Belediyesi taşeron işçileri, düzenledikleri eylemle taşerona kadro düzenlemesine tepkisini dile getirdi. Çıkartılan kararnamenin eski hükümlü taşeron personelin iş güvencesini ortadan kaldırdığını duyuran DİSK, çalışma hayatında eşitlik istedi.

ESKİ HÜKÜMLÜ ÇIKMAZI


Bayraklı Sevgi Yolu girişinde düzenlenen eyleme çok sayıda belediye çalışanı katıldı. Belediye çalışanları adına açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası 6 No’lu Şube Başkanı Emine Yılmaz, kararnamenin özde değil sözde kadro anlamına geldiğini belirtti ve “İşçi sendikalarını devre dışı bırakarak çıkartılan bu kararname, getirdiği güvenlik soruşturması, emekliliğe zorlama gibi uygulamalar nedeniyle adaletsizliğe yol açıyor. Yıllardır belediyede çalışan ve kamu hizmetlerini yerine getiren taşeron şirket çalışanlarının önüne konan bu arşiv taraması ve güvenlik soruşturması şartı işçiler arasında ayrılığa yol açıyor. Bu uygulama anayasaya aykırı. Sendikamız hükümlü işçilerin topluma kazandırılması için uygulanan istihdam önceliklerine destek veriyor. Bu noktada doğacak hak kayıplarına karşı olduğu gibi düzenleme işçi arkadaşlarımızın işinden, ekmeğinden, temel yaşam hakkından mahrum olmasına da yol açacak. Belediyelerde çalışan eski hükümlü arkadaşlarımız neden hükümeti rahatsız ediyor?” dedi.

MEMİŞ: VAZGEÇMEYECEĞİZ


Eski hükümlü olan belediye personelinin cezasını adaletin önünde çektiğine değinen Yılmaz, “Bu arkadaşlarımız neden tekrar cezalandırılıyorlar? Bu görüşlerimizi Çalışma Bakanlığı’na da ilettik ve sonuna kadar takipçisi olacağız. Yine kamuda şu anda çalışanlara emeklilik dayatması yokken taşeron işçilere neden böyle bir şart getirilmektedir? Tüm bunlar eşitlik ilkesine aykırıdır ve hukuk dışıdır. Belediye şirket işçileri ve taşeron çalışanların eşit kadro hakları için mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu. Eyleme katılan taşeron işçilerin “Direne direne kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları eşliğinde konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, çalışmanın en temel insani hak olduğunu hatırlatarak, “Kadro veriyoruz dediniz, 400 bin kişi kadrolu olurken, 500 bin çalışan ise bu kapsamın dışında kaldı. Hükumetin işçiye sanki yeni haklar sunuyormuş gibi getirdiği bu düzenleme binlerce işçiyi mağdur edecek. Kadro vereceğiz dediğiniz işçiden, memurdan istenen şartları istiyorsunuz ama memur yapmıyorsunuz. Çalışma temel bir haktır, asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Eylemin ardından ıslıklar ve alkışlarla düzenlemeyi protesto eden işçiler dağıldı.