Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın doğduğu Basmane'deki tarihi köşk bakımsızlık nedeniyle gün geçtikte çürüyor. Köşkten düşen sıva parçaları çevreden geçenler için de tehlike yaratıyor. Vatandaşlar, “Köşk elden gitmeden kurtarın” diyor.

Haber / Mustafa OĞUZ

İzmir'in Basmane semtinde, Oteller Sokağı girişinde bulunan, Atatürk'ün eşi Latife Hanım ve onun babası Muammer Bey’in doğduğu tarihi köşk bakımsız hali ile görenlerin yüreklerini burkuyor. İzmir’in en köklü ailelerinden biri olan Uşakızade ailesine ait olan, geçmişte Yeni Sadık Bey Oteli olarak da faaliyet gösteren ve içinde bulunduğu kötü durum defalarda gündeme getirilen tarihi köşke duyarsız kalınması, binadaki hasarın da gün geçtikte büyümesine yol açtı. Köşkün sıva ve boyaları dökülmeye devam ederken, düşen sıva parçaları da çevreden geçenler için tehlike yaratıyor. 900 metrekare alanda kurulu tarihi binanın çatısından içeriye yağmur suları da girmeye devam ediyor. Bir zamanların görkemli yapısı, ayakta kalmakta zorlanıyor.
latife-hanim-(4)

BİR AN ÖNCE KURTARIN

Basmane semti sakinleri, tarihi yapının sadece İzmir için değil, Türkiye tarihi açısından da büyük anlam taşıdığını bildirdi. Cumhuriyet döneminde modern kadının temsilcisi Atatürk'ün eşi Latif Hanım'ın bu evde doğmuş olmasının yanı sıra binanın mimari yapısının da büyük önem taşıdığı kaydedildi. Semt sakinleri, “Defalarca köşkün durumu sosyal medya da yazılı ve görsel basında gündeme gelmesine rağmen hala köşkün kurtarılması için bir çaba gösterilmedi. Tarihi köşk elden gitmeden kurtarılmalı” dedi.

Mirasçılar kaderine terk etti

Latife Hanım'ın kardeşlerinden gelen mirasçılarına ait köşk, 3 yıl önce içindeki kiracılar tarafından kaçak restorasyon yapılırken Konak Belediyesi tarafından mühürlenmişti. Hala mühürlü olan köşkün tarihi Oteller Sokağı girişinde viran görüntüsü ve işlevsiz kalması dikkat çekiyor. Köşk ile ilgili daha önce Latife Hanım'a ait özel eşyalarının sergilenebileceği bir müze yapılması da gündeme gelmişti. Fakat bugüne kadar mirasçılar tarafından ne köşkün kurtarılması ne de müze yapılması konusunda bir girişimde bulunulmadı.