Bir döneme tanıklık eden birçok tarihi çeşme, bugün bakımsızlıktan yok olmanın eşiğinde. İzmirliler, bu çeşmelerin bir an önce restore edilerek kente geri kazandırılmasını istiyor.

İzmir'de bir dönem mahallelerde halkın su ihtiyacını karşıladığı, her biri tarihi eser niteliğindeki çeşmelerin bugünkü durumu içler acısı. Birçoğu bulundukları semtlere adını veren bu çeşmeler bakımsızlıktan dökülüyor. Şu anda kent sokaklarında musluklarından su akmayan, onarılmayı bekleyen onlarca çeşme bulunuyor. Bu çeşmelerin başında ise bir dönemler Damlacık pınarlarından su alan, Damlacık deresi ve pınarlar kuruduğu için işlevini yitiren Eşrefpaşa Caddesi üzerinde bulunan “İki Çeşmelik” geliyor. Semt halkı tahtalarla koruma altına alınan çeşmenin bir an önce ise restorasyonunun yapılmasını bekliyor.

YETKİLİLERE ÇAĞRI


Yine Mirali Mahallesi'nde bulunan Cumhuriyet Halk Fıkrası Mirali Ocağı tarafından yaptırılan Mirali Çeşmesi de üzerinde yakılan çöpler nedeniyle karaya büründü. Taslı Çeşme'den geriye ise sadece duvarlarındaki silik adı kaldı. İzmirliler her biri tarihi eser sayılan ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait bu çeşmelerin bir an önce kurtarılması gerektiğine dikkat çekerek; “Bu çeşmelerin içinde tescilli yapılmayanlar acilen tescillenmeli. Semtlerle birlikte anılan Dönertaş, Altınpark ve Kapanizade gibi onlarca bakıma muhtaç çeşme onarım bekliyor. Bu çeşmeler geçmişten günümüze geride kalan izler. Böylesine önemli çeşmeler küçük bütçelerle onarılabilir” dedi.