Haber / Gökçe ADAR

İzmir turizminin gözde ilçelerinden Yeni Foça'da bulunan eski belediye hizmet binası, otele dönüştürülmesi amacıyla merkezi Bahreyn'de bulunan BKG Ortak Girişim'e kira karşılığı verildi. Foça Belediyesi'ne ait bulunan tarihi hizmet binası, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35/a maddesi uyarınca Kapalı Teklif Usulü ile 19 yıl süreyle tahsis edildi. 19 yıl boyunca Foça Belediyesi'ne her ay 5 bin TL ödeyecek olan firma, kira şartnamesine göre; kira bedelini Türkiye İstatistik Kurumu'nca, her bütçe yılında artışın yapıldığı Aralık ayında yayımlanacak Kasım ayı TÜFE Tüketici Fiyat Endeksi (oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim oranı) oranında artıracak. Ayrıca, firma binanın restorasyon masrafını da üstelenecek.

İKİ SENEDE BİTECEK

Sözleşmeye göre; binanın kira ve restorasyon masraflarının toplam muhammen bedeli 6 milyon 668 bin 54.95 TL olarak belirlendi. Sözleşmede, Bahreynli firmanın otelin inşaatını en fazla 24 ay içinde tamamlaması ve yapı tadilatları tamamlandıktan 60 gün içinde, yapının kullanıma açılması için İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alması gerektiği ifade edildi. Sözleşmede, binanın brüt alanının bin 94 metrekare ve arsa alanının bin 10 metrekare olduğu kaydedildi.

ATIL DURUMDA KALDI

Tarihi yapının yaklaşık 200 yıllık bir Rum binası olduğu biliniyor. Binanın, savaş dönemlerinde hastane şeklinde kullanılıp, sonraki yıllarda ise okul olarak hizmet verdiği ifade ediliyor. Ancak binanın 1950'li yıllarda depremde hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltıldığı biliniyor. Yıllarca atıl halde duran bina 2004 yılında Yeni Foça Belediyesi tarafından İller Bankası'ndan kredi çekilerek restore edildi. Binanın 2008 yılında dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal katılımıyla açılışı yapıldı. Yapı, sonrasında belediye binası olarak faaliyet gösterdi. Belde belediyelerinin kapatılması sonrasında ise binanın atıl duruma düştüğü ifade edildi.