HABER/ Gökçe ADAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğü ülke genelindeki SİT alanlarının vasıf değişiklikleri ilan edilmeye başladı. Çeşme, Foça, Karaburun, Aliağa, Çiğli ve Menemen gibi ilçelerde hazırlıkları tamamlanan alanların ilanı beklenirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, aldığı karar ile Buca İlçesi, Doğal SİT Alanı'nın koruma statüsünün “Doğal SİT-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildiği duyuruldu. Böylece İnönü Mahallesi 129 ada 4, 123 ada 92, 574 ada 167, 7151 ada 1, Tınaztepe Mahallesi 282 ada 120, 282 ada 16, 678 ada 99, Dumlupınar Mahallesi 75 ada 1, 70 ada 3, 88 ada 1 ve 695 ada 6 parsellerdeki doğal SİT alanı statüsünün kaldırılmasını içeren İzmir I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun kararı, Cumhurbaşkanlığı oluru ile açıklandı.

Tatı'dan takip çağrısı

Statü değişikliğini duyuran Buca eski Belediye Başkanı Ercan Tatı, “Bu işten kötü kokular alıyorum. Yıllar önce de De Jongh Köşkü mücadelemizi vermiştik. O dönem şansımız yaver gitti ve peşkeş durdu. Bu alanlara iyi bakılmalı ve incelenmelidir. Başka Buca yok. Biz bu tarihi ve doğal güzellikleri nasıl dedemizden miras aldıysak torunlarımıza miras bırakmalıyız. Bu konuda tüm Buca halkını, STK’ları ve tüm siyasi partileri olayı incelemek ve takip etmek üzere göreve davet ediyorum” sözleriyle çağrıda bulundu. Duyuruda yer alan bölgelerin statü değişikliği adı altında peşkeş çekileceğini öne süren Tatı, “Bu olay Buca olayı değildir. Bu bugün Buca'da, yarın Bornova'da, bir sonraki gün başka bir yerde yaşanabilir. Ben kamuoyu oluşturmak ve bu işin geri çekilmesi için mücadele edeceğim” dedi.

Yapılaşma için zemin

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Apaslan ise, konunun takipçisi olduklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Söz konusu alanlar, Buca’nın tarihsel ve doğal açıdan en değerli yapılarına, alanlarına tekabül ediyor. Bu kararı, alanların doğal varlığını kaybetmesine, yapılaşmaya açılmasına altlık hazırlanıyor gibi okuyorum. Buca için zaten çok kısıtlı olan yeşil alanların yok edilmesi, tarihi yapılarımızın zarar görmesi asla kabul edilemez. Konu Mimarlar Odası olarak gündemimizde. Detaylı bir biçimde inceleyip hukuki yollardan bu yanlışın önüne geçmek için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.”

Statüsü değiştirilen alanlar

Karara göre, SİT derecesi düşürülen yerlerin başında, İnönü Mahallesi’nde bulunan Buca Heykel’deki Hancı Tesisleri’nin olduğu alan geliyor. Kararda yer alan listede ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin tamamı ve Rees Köşkü, Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nin içerisinde bulunan ve içerisinde Forbes Köşkü de olan alan, Buca Tınaztepe Mahallesi’ndeki eski kız yetiştirme yurdu tarihi papaz okulu, kilisenin yanında yer alan kafe ve hukuk fakültesinin tamamı, tarihi baltacı malikânesinin içerisinde olduğu Buca Orta Okulu ve Lisesi alanı ile Hasanağa Bahçesi’nin bulunduğu bölge yer alıyor.