Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Aliağa ilçesi Çakmaklı Köyü, Kendirli mevkisinde yapılması planlanan limana ek bir liman daha yapılması kararlaştırıldı. İlave liman amaçlı imar planı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nce onaylandı. Kararda, “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Çakmaklı Köyü, Kendirli Mevkii, İlave Liman Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İlave Nazım İmar Planı) ve İlave Liman Amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın (3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İlave Uygulama İmar Planı) Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı 1 nolu Kararnamesinin 102 (j) maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanununun 7. maddesi uyarınca Bakanlığımızca onaylanmıştır” denildi. Projenin, Ege Gübre Sanayi A.Ş Limanı'nın devamı niteliğinde olması planlandı. Planlama alanının kuzeyinde, Nemrut Körfezi ve Petkim Limanı ile Petrol Ofisi'ne ait iskeleler bulunuyor. Batısında, Batıçim (yaklaşık 465 metre), Ege Çelik (yaklaşık 760 metre), Habaş’a (yaklaşık 1.3 kilometre) ait iskele ve 750 metre mesafe uzaklıkta orman alanı bulunuyor. Güneyinde ise EGE Gübre ve OPET’e ait tesisler, yaklaşık 823 metre mesafede Odak Kömür İşletmesi yaklaşık 1.4 kilometre mesafede İzmir Demir Çelik Fabrikası yer alıyor. Alanın, yaklaşık 1.7 kilometre yakınında da hurda söküm sahası yer alıyor.

500 METRE UZAKLIĞINDA

Ayrıca onaylanan plan alanının 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti'ne yaklaşık 500 metre uzaklıkta olması dikkat çekti. En yakın yapının Kyme Antik Kenti olduğu belirlenen projede, limanın kente herhangi bir zarar vermeyeceği ifade edildi. Plan notlarında, “Sahada yapılan incelemelerde önerilen plan düzenlemesinin gerek içinde bulunduğu 3'üncü derece SİT alanı gerekse 1'inci derece SİT alanı kapsamında bulunan yapılara ve çevresine mimari olarak herhangi bir olumsuz tesiri olmayacağı görülmüştür” denildi. Antik kenti tehlikeye atacak liman projelerinin devam ettiğini ifade eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı, Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, antik kentin büyük bir yağma ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Karaçorlu, Aliağa'nın liman şirketlerinin çöreklendiği bir yer haline geldiğini dile getirdi. Karaçorlu, “Aliağa'nın kültürel birikimi ve doğa yapısıyla gelecek kuşaklara bırakılacak bir yer olması gerekirken, liman şirketlerinin çöreklendiği bir bölge haline gelmesi çok acı ve gelecek için endişe verici” diye konuştu.

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Antik kentin çok yakın konumunda yer alan projeye karşı sessiz kalmayacaklarını dile getiren Karaçorlu, sözlerine şöyle devam etti: “Antik kentin tahrip edilmesinin önüne geçmek için gerekli önlemleri alacağız. Doğamızı, denizimizi havamızı zehirleyen projeler karşısında asla sessiz kalmayacağız. Kyme Antik Kenti bakımsız halde bırakıldı. 3 bin yıllık tarihi kent, bakımsız hale geldi. İçerisinde plastik atıklar mevcut. Alan içerisinde bulunan müze de bakımsız durumda. Tarihi Kyme, harabe bir şekilde atıl duruyor. Bu çok utanç verici bir durum. 21 yıldır müzenin kaba temizliğinin yapılmadığı ifade ediliyor.”

En büyük Aiolis kenti

Kyme Antik Kenti, Kuzey Yunanistan'dan gelen halklar tarafından M.Ö. 11'inci yüzyılın ortalarında kurulmuş en büyük Aiolis kentiydi. Arkeolojik bulgular Kyme'nin arkaik dönemde sikke basan ilk şehirlerden olduğunu ve ekonomik açıdan çok geliştiğini ortaya çıkarmıştı. Tarım ve deniz ticareti ile güçlenen Kyme, 30'a yakın kentin metropolisiydi. 1874 yılında ortaya çıkarılan antik kentteki bazı yazıt ve heykeller 1881'de Fransa'daki Louvre Museum'a, takı, mücevherat ve seramik eserler 1876'da İngiltere'deki British Museum'a kaçırılmıştı. Kazı çalışmaları devam eden ören yerinde bulunan eserlerin çoğu İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Kalıntılar tehdit altında

Çakmaklı Mahallesi'nde, Nemport A.Ş. tarafından yapılacak liman projesi için 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti'nin bulunduğu alan belirlenmişti. Nemrut Limanı'nın mevcut iskelesi güneye doğru 276 metre, kara tarafından batıya doğru 320 metre genişletilerek 88 bin metrekare dolgu gerçekleştirilmesi planlanmıştı. Ayrıca iskele ile dolgu alanının birleştiği noktada 30 metreye 40 metre ebadında Ro-Ro rampası yerleştirilecekti.