24 Haziran seçimlerinde CHP'den Ankara 1. Bölgeve İzmir 2. Bölge'den milletvekili aday adayı olan deneyimli siyasetçi Bülent Tanık, mülteci sorununu yansıttığı tablolarını sergiyle sunacak .

sinannÇankaya Belediyesi Eski Başkanı ve 24 Haziran seçimlerinde CHP'den hem Ankara 1. Bölge hem de İzmir 2. Bölge'den milletvekili aday adayı olan deneyimli siyasetçi Bülent Tanık, mülteci sorununa dikkat çekmek için resim sergisi açıyor. “Can Denizi” isimli sergisini 25 Mayıs'ta Galeri Soyut'ta açacak olan Bülent Tanık, “Can Denizi, Akdeniz'in insanlara mezar olmak yerine can veren bir deniz olması özlemimin bir ifadesidir” dedi. Uzun bir aradan sonra siyasete dönme hazırlığı içinde olan Tanık, siyasetten uzak geçirdiği yıllarda yakından tanık olduğu mülteci sorununa dikkat çekmek amacıyla akrilik teknikle yaptığı resimleriyle sanatseverlerin karşısına çıkacak. 2016'da Midilli'de sabahın erken saatlerinde bir mülteci botunun adaya yanaşırken gördüğünü ve Suriyeli sığınmacıların adaya çıkışlarına tanıklık ettiğini dile getiren Tanık, “Sığınmacıların adadaki uzun yürüyüşlerini izledim. Ondan sonraki süreç içerisinde hem Türkiye'de hem Avrupa'da göçen neden olan savaş çılgınlığının olumsuz etkilerini gözlemledim. Ve bunları resimleme ihtiyacı duydum. Medyada göçle ilgili çok fazla fotoğraf var ancak ben biraz soyut bakmak istedim konuya” diye konuştu.


14 HAZİRAN'A KADAR


Mülteci sorununu patetik olmadan anlatmaya çalıştığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü;
“Dünyanın her tarafında göç ile ilgili problemler yaşanıyor. Göçün kendisini bir problem olarak görmemekten yanayım. Problem, insanları göçe zorlayan nedenlerdir. Bunların bir kısmı doğal nedenler olabilir ama çağımızın büyük sorunu sistemle ilgilidir. Genellikle sığınmacılara, mültecilere öteki gözüyle bakma alışkanlığı çok yaygın. Ama ben genel olarak Türkiye'ye gelen veya Türkiye'den batıya geçen mültecilerle ilgili halkımızın genel yaklaşımının pozitif olduğunu düşünüyorum. Kitleler özel olarak kışkırtılmadıkları durumlarda bu dünya herkese yeter anlayışına sahip bir halk olarak ötekileştirmeden beraber bir şey yapılabilir diye düşünen bir topluluğuz. Bunun avantajı olduğunu düşünüyorum.” Bu iyimser bakış açısına rağmen halkımızın tamamının da kucaklayıcı olduğunu söylemenin zor olacağının altını çizen Tanık, “Yönetsel noktalarda, değişik siyasal yapılarda, dışlayıcı, mülkiyetçi bakış açılarının kısançlıkla birlikte yabancı düşmanlığı potansiyeli taşıdıklarını da görmek gerekiyor.



Bu sergi ile onlara da bir çağrıda bulunmak ve birgün herkesin mülteci konumuna düşebileceğini göstermek istedim. Çünkü 2007 sonrasında yaşanan küresel kriz kendini aşmak için sıklıkla savaşa başvuruyor. Bu döngü bir türlü aşılamıyor” şeklinde konuştu. “Can Denizi” sergisi 14 Haziran'a kadar Galeri Soyut'ta görülebilir.