Bu süreçte sokak hayvanlarının besleme ve bakımı, hayvan sahiplerinin durumu ile ilgili de maddeler de genelgede yer aldı.

Daha önce uygulanana kısıtlamalarda olduğu gibi sokak hayvanlarını besleyenler istisna kapsamında yer alıyor. Dolayısıyla gönüllüler bir kez daha kent genelinde sokak canlarını beslemek için seferber olacak. 

Merak edenler için genelgede hayvanları ilgilendiren bölümler ise şu şekilde sıralanıyor:

Genelgedeki ilgili maddeler

Madde 6: Sokağa çıkma süresi boyunca sokak hayvanlarının beslenmelerine özel önem verilecek, bu kapsamda Vali/Kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli koordinasyon tesis edilerek sokak hayvanlarının beslenmeleri için gerekli tedbirler alınacak, bu amaçla başta hayvan barınakları olmak üzere park, bahçe, orman gibi sokak hayvanlarının doğal yaşam alanlarına düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su bırakılması sağlanacaktır.

EK: Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi

4. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri ile buralarda çalışanlar, hekimler ve veteriner hekimler,

13. Sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, hayvan barınakları/çiftlikleri/bakım merkezlerinin görevlileri/gönüllü çalışanları ve 7486 sayılı Genelgemizle oluşturulan Hayvan Besleme Grubu üyeleri,

14. İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar,

38. İş yerinde bulunan hayvanların günlük bakım ve beslenmelerini yapabilmek için ikamet ile iş yeri arasındaki güzergâh ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvan satışı yapan iş yerlerinin sahipleri ve çalışanları.

Sokak hayvanlarını besleyenler için özetle durum şöyle: Yakın çevrede besleme yapacaklar için herhangi bir sıkıntı veya ekstra izin alınması gerekmiyor. Ancak besleme için uzak yerlere gitmesi gerekenlerin Kaymakamlıklardan izin alması şartı var. Araçla besleme yapacaklar için herhangi bir durdurma olduğunda bagajda mamaların bulunması zaten besleme için çıkıldığına dair yeterli kanıt olarak görülebilir. Ancak yine de tedbirli olup izin almakta fayda var. 

Kabul edilemez karar

Genelge maddelerinin hayvanseverlerin işini kolaylaştırması sevinçle karşılanırken, petshopların ticari faaliyet yapmasına izin verilmemesi ise kafaları karıştırdı. Konuyla ilgili HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder şu açıklamayı yaptı:

“Federasyonumuzagelen sorulardan biri de petshoplar’ın kapatılıp kapatılmayacağı yönünde. Nasıl bizlerin beslenmesi için gerekli yerler açıksa,can dostların mama ihtiyacı için de petshoplar açık olmalıdır. Bu anlamda ticari faaliyete izin verilmemesi kabul edilmez bir karar. Gerekli yerlere müracaatlarımızı yaptık. Mart 2021 tarihli genelgede petshop’ta canlı hayvan varsa onların besleme ve bakımının yapılması için işyerlerinin 10.00-17.00saatleri aralığında açık olması kararı var ancak ticari faaliyet yapılmaması yer almaktadır. Bunun acil değiştirilmesi konusunda açıklama bekliyoruz.Can dostlar aç kalamaz.”