Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir ili, Konak ilçesi, Alsancak Mahallesi, 1823 Ada, 17 parsel için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12 Şubat 2021 tarihli ve 05.174 sayılı kararıyla değişiklikle uygun görülerek onaylanmış ve 19 Nisan 2021- 18 Mayıs 2021 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştı. Söz konusu plan değişikliğini inceleyen Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, planın iptal edilmesi için dava açacaklarını duyurarak, itirazlarının gerekçelerini sıraladı. ŞPO’dan yapılan açıklamada, şu gerekçeler nedeniyle dava açılacağı bildirildi.

Kamu ve toplum yararından uzak

ŞPO, plana ilişkin itirazlarını sıralayarak dava açmalarındaki gerekçelerinin şu şekilde paylaştı:

“Geçmişte mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye ait olan ve planlarda “Resmi Tesis Alanı” kullanım kararında kalan parselin, imar planları aracılığı ile özelleştirmeye konu edildiği, taşınmazın özel sermayeye devri için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından üç defa kamusal kullanım kararının kaldırılmaya çalışıldığı; Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca onaylanan planların, şubemiz tarafından açılan davalar sonucunda Danıştay 6. Dairesi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edildiği; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin, mahkemelerce iptal edilen imar planlarına benzer bir içerikle, yeni bir 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı onayladığı, yapılan işlemin mahkemelerin iptal kararlarının yok sayılması anlamı taşıdığı, bu nedenle de mükerrer işlem olarak tanımlanabileceği; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince kabul edilen yeni planında da, iptal edilen imar planlarında yargı kararlarıyla saptanan eksiklik ve aykırılıkların aynı şekilde yer aldığı; yoğunluğun arttırıldığı, ancak artan nüfusun ihtiyacına yönelik mevzuat ile öngörülen donatı miktarının ayrılmadığı, planların bütünlüğünü bozucu nitelikte olduğu, mevcut ulaşım sisteminde yaşanan sorunları derinleşeceği; Geçmişte Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan planlara karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da dava açılmış olması nedeni ile İzmir Büyükşehir Belediyesinden, bilirkişi raporlarında da desteklendiği üzere, alanın kamusal niteliğinin koruması, bunun için mücadele etmesi gerekirken, kendisi ile çelişkili bir tutum geliştirmesinin anlaşılır olmadığı ve yapılan bütün bu iş ve işlemlerin, kent planlamasını, kamu ve toplum yararı hedefinden uzaklaştırdığı, yaşana bilirliğe katkı koyacak kamusal alanların yok edilmesinin her türlü mevzuata da aykırı olduğu gerekçeleriyle İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.2.2021 tarihli ve 05.174 sayılı kararıyla değişiklikle uygun görülen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubemiz tarafından dava kararı alınmıştır”

Her İzmirli kentine sahip çıksın

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde söz konusu karara yönelik ret oyu kullanan CHP’li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, konuya ilişkin gazetemize konuştu. Kazanoğlu, “Danıştay zaten belli kararlar vermiş orada. Yani diyor ki oranın özelleştirilmesi kente bir yoğunluk kazandıracak, oradaki trafikte bir sorun yaşatacak, şehrin merkezine 20-25 bin metrekarelik bir kütleyi getiriyorsun bir yoğunluk olmasına neden oluyor. Şehrin merkezindeki nüfusun çoğalmasına neden olacak. İzmir de biraz yeşil kalsın derdindeyim ben. Biz İstanbul’dan ihanet edilmiş bir kentten geldik. Cumhurbaşkanı kendi diyordu ‘ihanet ettik biz bu kente’ diye. Biz de İzmir’e ihanet etmeyelim” dedi. Kazancıoğlu, ŞPO’nun söz konusu planın iptaline ilişkin dava açmaya hazırlanmasına ilişkin de “Her duyarlı vatandaşın dava açması gereken bir konu bu. Adam özelleştirme idaresinden almış orayı, gitsin helalleşsin Özelleştirme İdaresiyle. Zaten abuk sabuk kütleler oluşturuldu, trafik ortada. Biz bunların İstanbul’da zorluğunu yaşadık. Kentler yaşanılamaz hale gelecek. İzmir bizim çiçeğimiz gibi iyi korumak lazım. Ama bazen ekonomi, aklın önüne geçiyor. Her İzmirli kentine sahip çıksın! Mesele o! Bu kentin bir bileşeni olarak üzülüyorum. Genel Başkanımızın da talimatı var. STK’larla iş birliği yapın dedi. Şimdi böyle bir durumda da bir STK’nın karşısında olmak doğru değil” açıklamasını yaptı.

Özelleştirildi şimdi imara açılacak!

Yeniden davalık olan alana ilişkin elde ettiğimiz bilgilere göre, açık artırmayla özelleştirilen Alsancak’taki TEKEL’e ait tütün deposunu Artı Üç Yapı Sanayi ve Ticaret adına tapuda tescili ve iddialara göre söz konusu alanı imara açarak yerine rezidans yapılması planlanıyor. Bu nedenle geçmişte bir çok kez girişimde bulunuldu ancak alanda inşaat başlayamadı. Şimdi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran Artı Üç Yapı Sanayi ve Ticaret vekilleri, 1823 ada 17 nolu parselin Ticaret + konut alanı olarak yeniden planlanmasını önerdiler. 12 Şubat 2021’de toplanan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülen önerge için şu karar verildi:

“Ticaret + konut olarak önerilen kullanım kararının komisyon gündeminde yer alan, Konak 1.Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planındaki bölgesel fonksiyon kullanımları dikkate alınarak, ticaret + turizm + konut olarak düzenlenmesi raporunun, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan geldiği şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.”