Haber/ Gökçe ADAR

İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, depremde evleri ağır hasar gören depremzedeler için TOKİ tarafından 596 konut ve 145 dükkanın yapılması kararlaştırıldı. Yeni yapılan konut ve dükkanların anahtar teslim töreni 26 Kasım günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir ziyaretinde gerçekleşmiş, sembolik olarak 8 depremzedeye, dairelerinin anahtarı teslim edilmişti. Törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini kuran depremzeler, iddiaya göre evlerinin bitmediğini ve teslim alamayacaklarını öğrendi. Evlerin parkesini, duvarlarını ve odalarını görmek isteyen depremzedelere evleri gösterilmeyerek, teslim tarihi hakkında bir bilgi verilmedi.

EKSİKLERİN OLDUĞU SÖYLENİYOR

Depremden önce Yağcıoğlu Apartmanı'nda oturan depremzedelerden Serhat Bayram, 2022 yılının ilk haftasında konutların teslim edilmesi gerektiğini ancak kısa bir zaman kalmasına rağmen konu hakkında kimseden bilgi alamadıklarını ifade etti. Bayram, “Eksiklerin olduğunu söylüyorlar. Bazı evlerin dış cephe çalışmalarının devam ettiğini söylediler. Bu ay, öbür ay bitecek derken süreç uzuyor. Anahtar teslim töreninde, 2022 yılında konut teslimlerine başlanacağı söylenmişti. Eğer, Ocak'ın ilk haftası bu evler teslim edilecekse bize şimdiden bilgi verilmesi gerekiyor. Su ve elektrik aboneliği almamız lazım. Merkezi ısıtma sistemiyle dairelerimiz ısınacak. Ancak sıcak su kullanmamız için doğal gaz aboneliği de almamız gerekiyor. Bunların hepsi günler içerisinde olacak şeyler. Evlerimizi görmek istiyoruz ancak evimizin içini bize göstermiyorlar. İçine dair hiç bir bilgimiz yok. Ne zaman evimize kavuşacağımızı da bilmiyoruz” dedi.

KURA ÇEKİMİ YAPILMADI

Henüz bina tamamlanmadan zemin katındaki duvarların yıkılmasını gazetemizin gündeme getirdiği Yılmaz Erbek Apartmanı ise depremzedeleri daha da mağdur etti. Kura çekiminin bile henüz yapılmadığını dile getiren apartman sakinleri, bir an önce evlerine oturmak istediklerini söyledi. Apartman sakinlerinden Onur Bozyel, “Yılmaz Erbek Apartmanı'nın zemin katının duvarlarının yıkılmasının ve bunun gündeme gelmesinin ardından süreçte bir şeyler olmaya başladı. Bir şeylerin döndüğünü hissediyoruz ancak kimse bize bir cevap vermiyor. Kura çekimi yapılmayan bir tek bizim apartmanımız kaldı. Apartman sakinlerinin artık sabrı kalmadı. Tek istekleri, evlerine geçip oturmak” diye konuştu. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'de yaptığı basın açıklamasında, “Depremin 1'inci yıl dönümünde de inşaatlar bitme aşamasına geldi. Kasım ayı içinde hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız. Kalan konutlarımızı, yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Konut teslimlerimizi, 2022 yılının ilk çeyreğinde tamamlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

'Evimiz var, ama yok'

İsmini vermek istemeyen bir diğer apartman sakini de, “Biz anahtarlarımızı almak derdindeyiz. Artık herkesin sabrı taştı. Karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Ben evimi henüz göremedim. Kimsenin eviyle ilgili bir bilgisi yok. Fayansından tutun da parkesine kadar hiç bir şeyinden haberimiz yok. Neden kura çekilmediğini bilmiyoruz, kura çekilen kişilere de anahtar tesliminin yapılmadığını biliyoruz. Kimin sözü geçiyor? Kime ulaşmamız gerekiyor? Yeter, daha çok mağdur ediliyoruz. Artık çok tükendik. Evimiz var ama gerçekte yok. Kura çekiminin yapılmasını istiyoruz ancak bunun tarihini bile bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Yanıt verilmedi

Öte yandan, hukuksuz olarak zemin katındaki duvarların yıkılmasıyla gazetemizin gündeme taşıdığı Yılmaz Erbek Apartmanı'nın davası devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi yazan apartman sakinlerine ise konuyla ilgili henüz bir yanıt verilmedi.