İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de meydana gelen deprem sonrası ilk 50 saatte nelerin yapıldığını İzmir Ulaşım Merkezinde basınla paylaştı. Soyer, Deprem sırasında Kiraz’ın Avunduruk köyünde toplantıda olduklarını dile getirerek, deprem haberiyle birlikte merkeze döndüklerini söyledi. Soyer, ayrıca dönüş yolunda depreme ilişkin bilgileri aldıklarını ve yapılması gereken öncelikleri belirlediklerini dile getirerek, “Trafiğin sıkıştığını fark ettik. Bunun için vatandaşlara özel araçlarıyla deprem bölgesine yakın yerlerde seyahat etmemelerini söyledik. Öte yandan ulaşım zorluğu yaşanmaması için Toplu ulaşımı ivedi olarak ücretsiz olduğunu duyurduk. Daha önce de deprem yaşadığımız Seferihisar’da binalarda bir yıkım söz konusu değil. Deprem Bayraklı bölgesi haricinde bir yıkıma ve hasara neden olmamıştı” dedi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BİNASI DA HASARLI! BOŞALTILIYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin kullandığı bir çok binada da hasarlar olduğunu belirterek, ağır hasarlı gördükleri İzmir Büyükşehir Belediyesini bu hafta tahliye edeceklerini açıkladı. Daha önce depreme dayanıklı olmadığı açıklanan Büyükşehir Belediyesi hizmet binası, etrafındaki ağırlıklar kesilerek, binanın dış görüntüsü değiştirilmiş ve olası bir depreme karşı yükü azaltılmıştı.

Son deprem sonrası, başkanlık katının da olduğu binada çatlaklar oluştuğu hasar tespit çalışması devam ediyor. Başkan Tunç Soyer, ilk tespitlere göre önemli oranda hasar görene binanın bu hafta itibariyle boşaltılacağını, Büyükşehir Belediyesinin farklı binalarda hizmetini sürdüreceğini söyledi.

İZSU BİNASI DA GÜVENLİK KORDONUNA ALINDI

Öte yanda Konak'ta İzmir Büyükşehir Belediyesinin hemen karşısında bulunan İZSU binası da depremde hasar gördü. Binanın oluşturduğu tehlikeye karşı etrafı güvenlik kordonu ile çevrilerek, vatandaşların binanın yakınından geçmemesi istendi.

DEPREM 415 BİNAYI ETKİLEDİ

Deprem sonrası çalışmalara acilen başladıklarını dile getiren Soyer, 50 saat sürecinde hasar tespiti yapılan bina sayılarını ve diğer verileri şu şekilde açıkladı:

“An itibariyle; az hasarlı bina sayımız 371, orta hasarlı bina sayımız 4 , ağır hasarlı 13, yıkık 6, acil yıkım gerektiren 7, girilemeyen 14 ve toplam 415 bina hasarlı olarak tespit edildi. Bu süre içerisinde 58 kişinin vefaat ettiğini ve 11’i ağır yaralı olmak üzere enkazdan 104 kişinin kurtarıldı. Kurtarılanlardan 55’i ilk anda AKS ekiplerimizce enkazdan çıkartıldı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında sahada çalışan personel sayısı ilçelerden 57, Büyükşehir’den de 1371… Bu sayı içerisindeki personelin bir bölümü lojistik destek veren çalışanlarımız. Sahada çalışan toplam personel sayımız, 5572. Şu anda ilçelerimizden gelen 9, İzmir Büyükşehir Belediyesinden de 229 iş makinesi ile arama kurtarma çalışmalarına destek veriyoruz. Bunlardan bir tanesi de özel vinçlerden. Bu çerçevede yine fen işlerimizin taşınan enkaz miktarı da 192 kamyona ulaştı. Alt yapı konusunda sadece 20 noktada alt yapı onarım çalışması gerçekleşti. Toplamda 1692 alan dezenfekte edildi. Bu arada vatandaşlarımıza destek olmak için 4 şarj istasyonu kurulumu yapıldı. Önümüzdeki günlerde de yine ücretsiz WİFİ kurulumu yapacağız. Ayrıca sahada 24 kişilik psikolojik destek ekibi de hem çocuklara hem de yetişkinlere destek veriyor.”

Soyer, sahada vatandaşa ulaştırılan yardım miktarlarına da değinerek, çadır, gıda, su, dezenfektan kitleri gibi ihtiyaçların dağıtımının yapıldığını açıkladı. Öte yandan Soyer, çadırlarda uyku tulumu ve matlara ihtiyaç olduğunu da dile getirdi.

“ASKIDA HİZMET”

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak askıda hizmetler başlatacaklarını duyuran Soyer, konuya ilişkin detayları önümüzdeki günlerde vereceklerinin altını çizerek, “Biz biliyorsunuz pandemi döneminde bir kriz üst yönetim kurulu adıyla hem Büyükşehir bürokrasisi hem de İzmir’deki meslek odalarını ve sivil topluk kuruluşlarını bir araya getirdiğimiz toplantılar yapıyoruz. Her pazartesi saat 12’de kriz üst yönetim toplantısı yapılacak. Bu toplantıya Sevgili Haluk Levent’in AHBAP ve Sevgili Mert Fırat’ın İhtiyaç Haritası Derneği ve AKUT AÇEV gibi bazı kuruluşlar da bu toplantıya dahil oldular. Böylece sivil toplum kuruluşlarıyla bu bağlantıyı dinamik bir şekilde sürdürmek arzusundayız” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN DESTEK

Deprem bölgesine gelen Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bakanlar ve siyasi parti liderleriyle depremin mağdur ettiği vatandaşa uyumlu bir şekilde hizmet sunmak için koordine olduklarını dile getiren Soyer, “Konut yapımı için çalışmalar başlayacak ve bu süreçte vatandaşların barınmasını sağlamak için Konteyner Kent kurulacak. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza yer bilgisi verdik” dedi. Soyer, öte yandan büyükşehirlerden ve ilçelerden yardım desteği talepleri geldiğini de dile getirerek, “Yapılan yardımların doğru bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli çalışmaları başlattık. Bu doğrultuda gerekli ihtiyaçlar belirlenerek, yardım edecek ilçeler ve büyükşehirler arasında paylaştırılacak ve gelen yardımların dağıtımını da Bayraklı Belediyesi sağlayacak” dedi.

HALKIN BAKKALI YENİDEN DEVREDE

Soyer, pandemi sürecinde ihtiyaç sahiplerine destek olmak için Halkın Bakkalı aracılığıyla başlatılan yardım kampanyasının bu kez depremzedelere hizmet edeceğini duyurarak, 5 adet paket seçeneğiyle destek olunabileceğini duyurdu. Soyer, 5 adet yardım paketi seçeneklerinin başlıklarını şu şekilde sıraladı:

“Pandemi döneminde Halkın Bakalı adında vatandaşa sunduğumuz paketlerimizi yeniden gündeme getiriyoruz. Bu gün sonunda yine 5 başlıkta kampanyayı başlatıyoruz. İlk iki başlık gıda yardımı, üçüncü başlık erzak, dördüncü başlık hijyen kiti ve beşinci başlığımızda da uyku tulumu olacak. Böylece yardım etmek isteyen vatandaşımız istedikleri miktarı seçerek destekte bulunabilecek.”

Soyer, konuşmalarını birlik ve beraberliğe dikkat çekerek ve teşekkür ederek bitirdi.