Haber/ DİDAR DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TV 100 ekranında Kerem Kırçuval’ın 10’dan 12’ye programının konuğu oldu. İzmir’e yapılan yatırımlar ve gündemdeki tartışmalar üzerine konuşulan programda Soyer, hükümete eleştirilerini sıraladı. Ayrıca Soyer, İzmir’in kurtuluşunun 100’ncü yılını büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlandıklarının müjdesini verdi.

İZMİRLİLERİN İÇİ RAHAT OLSUN

Metro hattı için yabancı para cinsinden borçlanılması üzerine gelen eleştiriler ve belediyenin battığı yönündeki iddiaları da ele alan Soyer, FİTCH’in hazırladığı raporu kendisinin de defalarca okuduğuna dikkat çekerek, “Bu anlaşılmaz bir şekilde farklı ifade edildi. İşte bazı belediyeler batmanın eşiğinde gibi. O raporu defalarca okudum böyle bir şeyin ne anlamı var ne böyle bir cümle var. Böyle bir şey yok. Sadece bu döviz dalgalanmalarının belediyeler için bir tehdit olabileceğini söylüyor. Ama belediyeleri iflasın eşiğine getirmiş bir tablo söz konusu değil. Şunu söylemek lazım; tabi ki kentlerin kredibilitesi ülkenin kredibilitesinden bağımsız değildir. Bundan bağımsız bir kredi derecelendirilmesi yapılamaz. Ama bizimkisi çok uzun yıllardan gelen ve istikrarlı bir şekilde bunu koruyan bir yapı olduğu için yüksek. Ve bu yüksek nokta aynen devam ediyor. O nedenle İzmirlilerin içi rahat olsun” sözlerini kaydetti. Öte yandan Soyer, uzun zamandır İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin muhalefet belediyesi olmasından kaynaklı kendi ayaklarının üzerinde durduğunu vurgulayarak, “Bu aslında bir dirençlilikten kaynaklanıyor. Uzun yıllar bir muhalefet belediyesi olmanın getirdiği bir dirençlilik var. Kendi ayaklarının üzerinde durma çabasıyla kendi başına var olabilmek ve buradan bir gelecek inşa etmeye çalışmak ister istemez bir dirençlik kazandırıyor. O da gücünü büyütüyor. Daha sağlam bir yapı oluşmasını sağlıyor. Şu an itibariyle de AAA olarak en üst düzeyde kredi verilebilir bir noktada duruyor İzmir” dedi. Soyer, 14 Şubat Sevgililer Gününde Buca Metrosu’nun temelinin atılacağını duyurarak 2023 sonunda hizmete açılacağını müjdeledi.

SOYER’DEN İKTİDARA ELEŞTİRİLER

Kırçuval’ın iktidarın muhalefet belediyelerinin hizmetlerini engellediği yönündeki söylemleri hatırlatması üzerine açıklama yapan Soyer, “Yani bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin yolu vardır. Kim ne yaparsa yapsın sonuçta biz bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz. Ama bunların üzerine konuşmayı bile değer bulmuyorum. Biz mevcut koşullar neyse, o koşullar içinde en iyisini yapmak için geldik bu koltuğa, dolayısıyla biz bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi. Ayrıca içine sinmeyen iki konunun olduğunu belirten Soyer, Elektrik Fabrikası ihalesini İzmir Büyükşehir Belediyesi aldıktan sonra ihalenin iptal edilmesini ve Halkapınar Otogar Metrosu’nu hatırlattı. Elektrik Fabrikasıyla ilgili Soyer, “Bize vermemek içi yeniden ihale de yapmıyorlar. Bu benim içimi acayip acıtıyor. Gözümüzün önünde İzmir’in sembol binalarından biri çöp olup gidecek bu mesela anlaşılır bir şey değil” dedi. Soyer, Halkapınar Otogar Metrosu içinse hükümetin 2014 yılından beri yatırım planlarına almadığına dikkat çekerek, “İzmir’de hükümetin bir metre metro tüneli yok” vurgusunu yaptı.

MESELE İSİM DEĞİL MESELE SİSTEM

‘Cumhurbaşkanı adayı kim?’ ve ‘Erken seçim olacak mı?’ sorularına da cevap veren Soyer, “Erken seçim olacağını tahmin ediyorum. Ama ben isim konuşmaktan özellikle kaçınıyorum. Çünkü mesele isimlerde değil. Mesele sistemde. Sistemi tartışmak lazım” dedi. Soyer, artan yoksulluğa dikkat çekerek, biran önce sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.