Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan depremde, zemin dairesindeki market için kolonların kesilmesi yüzünden yıkıldığı ileri sürülen Yılmaz Erbek Apartmanı'nın yerine yapılan binanın zemin katındaki dairelerin duvarlarının yıkılması kentin gündemine oturdu. Kente yaşayan vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla olaya tepki göstererek, yetkilileri göreve davet etti. Deprem öncesi Yılmaz Erbek Apartmanı'nda oturan ve yeni yapılan binaya taşınmak için gün sayan ev sahipleri de isyan etti. Depremden önce, apartmanın ikinci katında oturan Aysel Bozyel, deprem korkusunu üzerlerinden atamamışken, yeni oturacakları binanın da yıkım riski taşımasının kaygı verici olduğunu söyledi. Defalarca, yetkililerle görüşmelerine rağmen bir sonuç elde edemediklerini ve durumun çok vahim olduğunu ifade eden Bozyel, görüştükleri yetkililerin, 'Binaya zarar vermeyecek, zemini çok sağlam' dediklerini iddia etti. 

SESSİZ BIRAKACAK 

İsmini vermek istemeyen bir başka apartman sakini ise, Yılmaz Erbek Apartmanı'nda oturan ev sahipleri ve kiracıların çok mağdur edildiğini, bazı komşularının depremden sonra ev bulamadığı için şehir dışına taşınmak zorunda kaldığını ve çaresiz halde yaşadıklarını öne sürdü. Öte yandan, WhatsApp üzerinden haberleşen ev sahiplerinin bir an önce evlerine taşınmak istedikleri için, yeni apartmanın yıkım riski taşıyor olmasına rağmen sessiz kaldıkları iddia ediliyor. Telefon üzerinden iletişim kuran ev sahiplerinin bir kısmının ise, apartmandaki duvar yıkımının, gazetemiz tarafından gündeme getirilmesiyle, 'apartman kötüleniyor', 'kiracı bulunmayacak' ifadelerini kullandığı ileri sürüldü. Söz konusu ev sahiplerinin, dünkü haberimizdeki bilgileri muhabirimiz Gökçe ADAR'a ulaştıran kişilere kızıp, hakaret ettiği bilgisi de alındı. 

ŞİKAYET EDECEKLER

 Sürece müdahil olan ev sahipleri konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Yılmaz Erbek Apartmanı'nın ikinci katında annesi oturan avukat Onur Bozyel, yarın (09 Aralık 2021) Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'ne yıkımla ilgili dilekçe yazacağını ifade ederek, hukuksuz olan duvar yıkımın durdurulması için sessiz kalmayacaklarını ve mücadele edeceklerini söyledi. Zemin katta açılması planlanan zincir marketin mülk sahibinin, apartmanın inşaatını yapan müteahhidin kardeşi olduğu da iddia edildi. Kardeş olduklarını iddia eden, apartmanın bazı ev sahipleri, duvar yıkımını müteahhit M.Y.'ye ilettiklerini ancak, M.Y'nin, “Binaya zarar vermeyecek, zemini çok sağlam' dediğini öne sürdü. 
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bayraklı Belediyesi henüz bir açıklama yapmadı. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ise süreci inceleyip gerekeni yapacaklarını bildirdi.