Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre geçen yıl barajlara gelen su miktarı yüzde 29 oranında azaldı, sonbaharı kurak geçiren İzmir’de ise Balçova Barajı’nın dibi görünmek üzere.


Haber / Engin YAVUZ

Küresel iklim değişikliği her geçen gün ülkemizdeki etkisini artırıyor. Uzmanlara göre Türkiye 1973, 1989, 2001 ve 2007 yıllarında olduğu gibi yine bir kuraklık dönemine girdi.
Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın tespitlerine göre ülkemiz 1973, 1985, 1989,2001, 2007 ve 2014 yıllarında kurak dönemler yaşadı. 2017 yılında ise, ilk 9 ayın verilerine göre Türkiye son 44 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Bu dönemde barajlara gelen su miktarı yüzde 29 oranında azaldı. Geçen yıl Eylül ayında 55.7 milyar metreküp olarak belirlenen barajlara gelen su miktarı bu yıl aynı dönemde 39.6 milyar metrekübe geriledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre İzmir çevresinde Yamanlar-Kuşadası arası orta derecede, Karaburun çevresi hariç ilin diğer bölümleri hafif derecede kuraklık yaşıyor. Verilere göre Afyon-Uşak-Kütahya arası nemli. İzmir’de Eylül ve Ekim aylarında beklenen ortalama yağışın toplam olarak metrekareye 57.5 kilogram olması beklenirken geçen süre içinde yalnızca metrekareye 7 kilogram yağış kaydedildi.

SU YERALTINDAN

Yağışsızlık nedeniyle İzmir’deki barajlar da tehlike sinyalleri vermeye başladı. Tahtalı Barajı’nda 132 milyon metreküp, Ürkmez Barajı’nda 4.5 milyon metreküp, Kutlu Aktaş Barajı’nda 2 milyon metreküp su kaldı. Balçova Barajı’ndaki su miktarı ise 931 bin metrekübe düştü. İzmir’e yılda sadece 1 milyon metreküp su verilen Güzelhisar Barajı’nda 103, dibi delindiği için İzmir’in 3 yıldır su alamadığı Gördes Barajı’nda ise yalnızca 27 milyon metreküp su bulunuyor. Yerüstü kaynaklarının hızla tükenme sürecine girmesi nedeniyle İzmir’in günlük 500 bin metreküplük su ihtiyacının karşılanması için, yeraltı içme suyu kaynaklarından yararlanılıyor.
İzmir'i de etkileyen 2007-2008 yıllarındaki kurak süreçte depoladığı su miktarı 25 milyon metrekübe düşen Tahtalı Barajı devre dışı kalmış, kentin su ihtiyacının karşılanabilmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarruf tedbirleri uygulanmıştı.
Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerine göre salı ve çarşamba günleri etkili olacak yağışlı sistemin İzmir ve çevresine metrekareye 39 kilogram yağış bırakması bekleniyor.

Kuraklıktan en çok İzmir etkilenecek

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu da daha önce yaptığı bir açıklamada küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkenin Türkiye olduğunu belirtmiş, “Çünkü üç tarafı denizlerle çevrili ve Akdeniz Havzası’nda. Bilimsel modelleme çalışmalarında sel felaketleri, bazı bölgelerde kuraklık ve tarımsal üretimin düşüşü özelinde en büyük etkinin Türkiye’de olacağı görülüyor. En çok etkilenecek şehirlerin başında ise İstanbul ve İzmir'in geldiğine dair bir akademik çalışma yeni yayınlandı” ifadelerini kullanmıştı.

Muğla barajları alarm veriyor

Sadece İzmir değil Ege'nin bir diğer önemli kenti Muğla da kuraklığın pençesinde. Bodrum ilçesinde bulunan Mumcular Barajı da kurudu. 1986 yılında kurulan barajın su seviyesi yüzde 6 oranına düşerken barajdan su alınamaz hale geldi. Bodrum'u tamamen besleyen Geyik Barajı'ndaki su oranı ise yüzde 16 olarak çok kritik seviyelere gerilediği belirtildi.