İzmir'de ilk kez düzenlenecek olan Mural Art yarışmasında jüri üyesi olan ve küçük yaşlardan beri sanata ilgi duyan Alper Bıçaklıoğlu, eserlerinde ilhamı sokağın kendisinden aldığını belirtti.

Burak-yildizBundan 36 yıl önce hayata gözlerini açan ve daha küçük yaşlarda dünyayı sanat ile bir bütün görmeye başlayan bir isim Alper Bıçaklıoğlu. Atölyesinde eskitme parçalar, graffitiler, tuvaller ve dioramalar mevcut olan Bıçaklıoğlu Karşıyaka'daki kişisel atölyesinde çeşitli sanatsal üretimler yapıyor. Aynı zamanda İstanbul'daki PG Galeri'nin sanatçısı olan Bıçaklıoğlu, İzmirde ilk kez yapılacak olan Mural Art yarışmasında da jüri üyesi.

MELANKOLİK BİR ADAMIM


Daha küçük yaşlardayken figür oyuncaklara ilgi duyduğunu belirten sanatçının en büyük ilham kaynağı ise sokak. "Ben melankolik bir adamım" diyen Bıçaklıoğlu, “Ben melankolik bir adamım. Bunu seviyorum ve bundan besleniyorum. Gözlem çok yapıyorum, nerede olursam olayım insanları ve yapıları detaylıca inceleyip zihnimde çeşitli anlamlara büründürüyorum. Çoğunlukla da sokaktan alıyorum besinimi, sokaktaki insan ve onun ruh hali, sokaktaki yapılar beni heyecanlandırıyor" dedi.


11 KİŞİSEL SOKAK SERGİSİ


"Aslında her şeyden heyecanlanıp, her şeyden bir ilham çıkarabilirsiniz, bu sizin duygu durumunuza göre değişiyor" diyen Bıçakçıoğlu şöyle devam etti: "Sanatımı sokaktan toplayıp biriktirdiğim malzemelerle icra etmeyi çok seviyorum. Hazır malzemelerle ürün elde etmek bana haz vermiyor. Aslında kullandığım malzemeleri de tamamen ben üretiyorum sayılmaz; Örneğin boş bir kola kutusunu üretmek için bakıra ben şekil vermiyorum, ama lazer kesim ya da 3d printer kullanmak yerine olanı dönüştürmeyi tercih ederim... Sokaktan beslenerek 11 tane kişisel sergi yaptım, 16 tane karma sergiye katıldım” diye konuştu. Bıçaklıoğlu, üretim yaptığı sanat dalları hakkında şunları söyledi; “Aslında sanatla uğraşan pek çok insan hem resim, hem de heykel becerisine sahiptir. Sadece kendine birini seçip o yönde ustalaşma yoluna gider. Beni için de durum böyle, resim odaklıyım fakat heykel, diorama ve graffiti gibi alanlarda da üretimler yapıyorum. Eserlerimdeki en ortak payda, sokaktan ilham almam, eserlerime sokağı yansıtıyor olmam.”


İzmir'e değer katacak


İzmir'de ilk kez düzenlenecek olan Mural Art Yarışmasında jüri üyesi olan Bıçaklıoğlu, “Mural Art, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü bir proje. İstanbul'da uzun yıllardır uygulanıyor, bu yarışma İzmir için ilk. Ben bu projede jüri üyeliği yapıyorum. Bize başvuran 96 kişi içerisinde en iyi 8 kişiyi seçtik. Tasarım süreci Eylül ayında başlayıp Ekim ayının sonuna kadar sürecek. Alsancak bölgesinde 5 farklı bina üzerine 8 sanatçı eserlerini yapacak. Yurtiçinden ve yurtdışından sanatçılar mevcut. İzmir Büyükşehir Belediyesi her sanatçıya malzeme desteği verecek ve her sanatçı para ödülü alacak. Bu yarışmada dünyaca ünlü 2 kişi de mevcut, bu sayede İzmir göz önünde olacak, İzmir'e değer katacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.