Haber/ Özge GÜNERKEN

Site tipi yerleşim bölgelerinin açık alanlarında sokak hayvanlarının barınmasını istemeyen yönetimlerce alınan, 5199 sayılı kanuna aykırı uygulamalar, yapılan tüm bilgilendirme çalışmalarına ve uyarılara rağmen devam ediyor. Son olarak İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan ve 5 dönüm arazi üzerine kurulu bir sitede hayvansever vatandaşlarca bakılan 2 köpek ve 8 yavrusunun kapı dışarı edilmesi büyük tepki topladı. Vatandaşlar, Hayvan Hakları Federasyonu’na (HAYTAP) başvurarak yardım istedi. İhbar üzerine harekete geçen HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, Menemen Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gönderdiği şikayet dilekçesinde kanunları hatırlattı.

‘Buraya girme’ diyemezsiniz

Önder, “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bütün hayvanlar yaşama hakkına sahiptir. Hayvanlara kötü davranmak, acımasızca ve zalimce işlem yapmak, itlaf etmek suç kapsamındadır.

5 dönüm üzerine kurulmuş söz konusu sitenin yönetimi, 7.6.2020 tarihinde bahçede bakılmakta olan 2 köpek ve sahiplendirilmeye çalışılan 8 yavrunun site dışına çıkartılması ve ortak alanlarda besleme yapılmaması konusunda karar almıştır. Gerek insani boyutta ve gerekse yasal boyutta bu hayvanlarla birlikte yaşamak zorundayız.

Kediler, köpekler, kuşlar ve diğer tüm hayvanlar için, fiziki engel olmayan (yüksek duvarlar vs) her yere girmeleri onların doğası gereği haklarıdır. Onlara ‘buraya giremezsiniz’ gibi bir yasak konamaz.

Yasa, hayvanlara yaşam güvencesi verirken, özel mülkiyet genel mülkiyet diye ayırmamıştır. Çünkü hayvanlar için girebildikleri, gidebildikleri her yer yaşam alanıdır. Kanun ise, gönüllülere sahipsiz hayvanları besleme hakkı vermiştir. Dolayısı ile site, apartman, üniversite, özel kuruluş, resmi kuruluş vb. gibi tüm yerlerin bahçelerindeki hayvanları beslemek yasal haktır.

Site yönetimi bu kararı ile 5199 sayılı kanunun 14. maddesini ihlal etmiştir. Yönetimin ısrarı halinde hayvanlara kötü davranılması nedeniyle idari ceza verilmesi gerekmektedir. Site yönetiminin kanunlar konusunda uyarılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.