İzmir Valiliği’nce, 16 ilçede toplam 33 jeotermal sahanın ihalesi yapıldı. İhaleye açılan 33 sahadan üçüne teklif verildi. Bu gelişme sonrası açıklama yapan Ege Kültür ve Çevre Platformu (EGEÇEP) yetkilileri, “Bu durum şirketlerin danışıklı hareket ettiğini, ihalelere bu nedenle girmediğini düşündürmektedir. Böylece ileri tarihlerde sahaların ruhsatlarına, ihale bedeli ödenmeksizin sadece teminat vererek sahip olabileceklerdir. Bu durum, endişelerimizi daha da arttırmaktadır” diye konuştu.

Kabus yaşamak istemiyoruz

Toplumda oluşan tepkilerin azalmasının da bekleniyor olabileceği ifade edilen açıklamada, “Sahaların ruhsatlandırılması sürecinin izlenebilmesi çok zorlaşmış olduğundan, şirketler daha rahat hareket edebileceklerdir. Öte yandan, ihale yasasındaki birçok madde de sorunludur. Şirketlere geniş haklar sağlanırken, doğanın, çevrenin, canlı sağlığının korunması ile ilgili maddelerde belirsizlikler bulunmaktadır. Bu yüzden de endişeliyiz. Doğanın korunması ve canlıların sağlığı, şirketlerin insafına bırakılmıştır. Bunun somut örnekleri, başta Aydın olmak üzere Salihli, Alaşehir ve Denizli’de yaşanmıştır. Aynı kabusu doğal olarak İzmirliler de yaşamak istemiyorlar. Bugüne kadarki jeotermal ile ilgili uygulamalar, halkın güveninin tümüyle yitirilmesine neden olmuştur. Bu nedenle, yeni sahaların ihalelere açılmasını istemiyoruz” denildi.

Yasa acilen değiştirilmeli

5686 sayılı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular kanununun, doğaya, canlılara zarar verecek ve küçük çiftçilerin sonunu getirecek maddeler içerdiği belirtilen açıklama, şöyle devam etti: “İhaleye çıkarılıp teklif verilmeyen sahaların da ruhsatlandırılmaması için takipçisi olacağız. İhale yasasına göre ruhsat sahibi, ruhsat alanında açılacak sulama amaçlı kuyulara bile müdahale edebilecek yetkilere sahip olmakta, bu durum da büyük haksızlıkların kapısını açmaktadır. Yasanın bununla ilgili maddesinin de değişmesini istiyoruz. Yine 5686 sayılı yasada bulunan ortalama sıcaklığın üzerindeki suların jeotermal kapsamında sayılacağı ile ilgili madde, hem çok belirsizlik içermektedir hem de 22-23 derece sıcaklıktaki suları bile bu kapsama aldığından, kolayca istismar edilebilecektir. Tüm bu nedenlerle aşağıda imzası olan kurumlar olarak bizler, yeni ihaleler yapılmamasını, gerçekleşen ihalelerin iptalini ve teklif verilmeyerek açık hale gelen sahalara yeni ruhsat verilmemesini, yasanın ise acilen çevre ve kamu yararına değiştirilmesini istiyoruz.”

Kimler imzaladı?

EGEÇEP'in yayınladığı açıklamada şu kurumların imzası yer aldı: EGEÇEP, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ziraat Müh. Odası İzmir Şb., Kimya Müh. Odası İzmir Şb., Makine Müh. Odası İzmir Şb., Jeofizik Müh. Odası İzmir Şb., İDT (İzmir Düşünce Topluluğu), Çeşme Kent Konseyi, Çeşme Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarlığı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, AYÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği, Foça Forum, Köy-Koop, İHD İzmir Şb., Özgür BağChe Tohum Grubu, Arıkbaşı Mah. Muhtarlığı, Arıkbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Ege ve Güney Marmara Kent Konseyleri Çevre Komisyonu, Devrimci 78’liler, Karşıyaka Kent Konseyi, GÜDODER, Ege Kent Konseyleri Birliği, Buca Kent Konseyi.