Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Urla ilçesi Gülbahçe ve İçmeler mahallelerine 600 metre uzaklıkta Cantürk İnşaat tarafından yapılması planlanan taş kalker ocağı projesi iki defa iptal edilmiş ve firma üçüncü kez izin başvurusunda bulunmuştu. Süreç devam ederken, bölgedeki vatandaşları sevindiren gelişme yaşandı. Ocak ayında, Cantürk İnşaat'ın başvuruda bulunduğu taş kalker ocağı projesinin ÇED süreci iptal edildi. Gelişmeleri takip eden Av. Şehrazat Mercan, “2016 ve 2021 yılında, ÇED talepleri reddedilen kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için bu defa da 2022 Ocak ayında bakanlık nezdinde başlatılan üçüncü ÇED sürecinde proje bir kez daha iptal edildi. Umarız bu kez son olur” dedi. İçmeler'de arkeolojik bir sahanın bulunduğunu da söyleyen Mercan, “İçmeler mevkiinde 'İçme Tepe' adında bir tepe var. Zeytin ve sandal ağaçları ile dolu. Ayrıca bölge, Roma dönemi ve daha yakın tarih yaşam alanları olan 1'inci derece arkelojik bir sahayı da içeriyor” diye konuştu.

İMZA TOPLAMIŞLARDI

Öte yandan bölge halkı daha önce projenin iptal edilmesi için imza kampanyası başlatmıştı. Zeytinler Mahallesi Muhtarı İhsan Özdemir, “2 yıl önce, mahallemizde başka bir taş kalker ocağı projesinin yapılacağını öğrendik.Tüm mahalleliler olarak toplanıp, yürüyüş yapmıştık. Proje iptal edilmişti.Köyümüzde keşkekler yaparak bu kararı kutlamıştık. Sonra başka bir firmanın yine köyümüze aynı projeyi inşa etmek istediğini öğrendik. Gülbahçe Mahalle Muhtarı Halil Şener ile birlikte, mahallemizden imza topladık. Benim mahallemden 200’e yakın imza toplandı. Gülbahçe Mahallesi’nde ise 250’e yakın imza toplandı. Bunları yetkililerle paylaşıp, bu projenin sağlığımızı tehdit ettiğini söyledik” dedi.

'ÜRÜNLERİMİZ BOZULACAKTI'

Gülbahçe Mahalle Muhtarı Halil Şener de, proje alanının İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü alanı içerisinde olduğunu ifade ederek, “Projenin yapılmak istendiği alan Urla’da bulunan üniversitenin alanı sınırlarında kalıyordu. Bizim mahallelerimizin ise çok yakınındaydı. Üniversite yönetimi de bu projeye karşı çıktı çünkü proje iptal edilmeseydi, hem öğrencilerin hem de mahallelinin sağlığı etkilenecekti” dedi. Şener, “Bizim köyde, bamya üretilir, makarna yapılır, domates yetiştirilir. Herkes kendi sebzesini kendisi üretir. Bunları satar ve geçinir. Bu proje, bizim sebzemize meyvemize de zarar verecekti. Ürünlerimizi bozacaktı” diye devam etti.

Ne olmuştu?

İzmir'in Urla ilçesi Gülbahçe ve İçmeler mahallelerine 600 metre uzaklıkta Cantürk İnşaat tarafından yapılması planlanan taş kalker ocağı projesinin ÇED başvurusu, '1. Derece SİT Alanı' içerisinde bulunması ve 3 kilometre yakınında zeytin ağaçları olması gerekçesiyle edilmişti. Proje iptalinden yaklaşık 2 ay sonra, firma bir kez daha başvurudu bulunmuştu. Proje dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ikinci başvurudaki proje için ÇED sürecinin başlatıldığını duyurmuştu. İlk proje dosyasında, projenin ÇED alanı 24.61 hektar iken ikinci proje dosyasında proje alanı 25.09 olarak belirlenmişti. Bölge halkı da Av. Şehrazat Mercan öncülüğünde, projeye karşı yeniden bir mücadele başlatacaklarını ifade etmişti.