Karayolları Genel Müdürlüğü 15 bin hektarlık fıstık çamı ormanlarına sahip Bergama Kozak Yaylası'nın 50 kilometlik yolunu da genişletecek, yol inşaatı sırasında asırlık onbinlerce fıstık çamı kesilecek.

Şimdiye kadar şehirler ve ilçeler arasında çift şeritli 26 bin kilometre yolu bölünmüş yola dönüştüren, 4 bin 700 kilometrelik güzergahta duble yol çalışmalarını sürdüren Karayolları Genel Müdürlüğü, dünyanın en önemli fıstık çamı üretim alanı Bergama Kozak Yaylası'nı Ayvalık Gömeç'e bağlayan 50 kilometrelik yolu da genişletmek üzere çalışmalara başladı. İki yanını fıstık çamı ormanlarının kuşattığı yolun genişliğini iki katına çıkarması beklenen KGM, yol inşaatı sırasında onbinlerce asırlık çam ağacını kesecek. Ege Bölgesi'nde de yüzlerce kilometre yolun genişletilmesi planlanırken Kozak Yaylası yolunun yanısıra Salihli -Bozdağ -Ödemiş ile Tire-İncirliova arasındaki dağ yollarının en az üç şeriftlik yollara dönüştürüleceği öğrenildi.
KGM'nin planlamasına göre 500 metre rakımlı Kozak Yaylası'ndan geçen ve Bergama ile Gömeç'in bağlantısını sağlayan fazla işlek olmayan 50 kilometrelik, İncirliova ile Tire'nin bağlantısını sağlayan ve 1050 metre rakımlı Güme Dağı'nı aşan 50 kilometrelik ve Salihli ile Ödemiş'in bağlantısını sağlayan ve Bozdağ'ın 2100 metrelik zirvesinin yakınlarından geçen 36.4 kilometrelik çift şeritli yolların genişliği iki katına çıkarılacak.

MÜTEAHHİT KAZANSIN


Genişletilecek güzergahlar arasında, 43 kilometrelik Milas-Ören, 16 kilometrelik Karacasu-Kızılcabölük, 59 kilometrelik Aydın Kuyucak- Muğla Kavaklıdere, 47 kilometrelik Kuyucak-Yenipazar-Dalama, 32.9 kilometrelik Kavaklıdere-Göktepe, 52 kilometrelik Köşk-Ovakent, 401. kilometrelik Nazilli-Beydağ-Kaymakçı, 38 kilometrelik Saruhanlı-Halitpaşa-Gölmarmara, 38 kilometrelik Sındırgı-Simav, 41.4 kilometrelik Dikili-Yuntdağı, 38 kilometrelik Bergama-Korucu, 44.9 kilometrelik Edremit-Hamdibey, 18.2 kilometrelik Soma-Savaştepe, 43 kilometrelik Alaşehir-Eşme, 47.2 kilometrelik Kiraz-Sarıgöl, 62 kilometrelik Güney-Ulubey ve 59.5 kilometrelik çift şeritli Güney-Çal bağlantıları da üç şeritli yollara, 104 kilometrelik Demirköprü-Köprübaşı-Simav yolu ile 72 kilometrelik Menemen-Yenifoça-Eskifoça yolları ise duble yola dönüştürülecek.


DOĞA UZAKLAŞIYOR


Uzmanlara göre özel araç sahipleri, otobüs işletmecileri, nakliyatçılar geniş yollardan memnun. Yol inşaatlarını yapan ve kasaları dolan müteahhitler de. Mesafeler kısalıyor, yakıt tüketimi azalıyor, otomotiv firmaları yok satıyor, hız arttığı için zaman daha iyi kullanılıyor. Ama trafiğin çok sakin olduğu birçok yolun duble yola dönüştürülmesi insanın aklına rantı getiriyor. Bu yollar yapıldıkça doğa insandan uzaklaşıyor. Eski yolların bulunduğu güzergahlarda yalnızca gezebilmek ve doğa ile iç içe olabilmek için yapılan yolculuklar sırasında, çoğu zaman o daracık kasaba yollarını gölgeleyen, aracın penceresinden elimizi uzatsak yapraklarına dokunabildiğimiz, küçük molalar vererek dallarından meyve topladığımız narlar, ayvalar, elmalar, armutlar, böğürtlenler, kavak ağaçlarına sarılmış mor renkleri yabani asmaların yerlerinde yeller esiyor. Gelip geçerken mis gibi çam kokusunu soluduğunuz devasa ağaçlar çoktan diplerinden kesilmiş, kesilmeye devam ediliyor.
Yol inşaatlarıyla birlikte tarla sahiplerinin gelen geçen yolcular göz hakkı olarak tatsınlar diye arazilerinin kıyılarına diktikleri meyve ağaçları da çoktan yok edildi, edilecek.