Alaybey Selçuk Yaşar Ortaokulu'nun, Vali Erol Çakır Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde Karşıyaka Ortaokulu ile birlikte yürüttüğü New Life Neaw Hope Projesi yalnızca yurt içinde değil yurt dışında da büyük ilgi gördü.

Proje savaşlar ya da farklı sorunlar yüzünden vatanlarını terk etmek zorunda kalan ve gittikleri ülkelerde mülteci olarak yaşayan insanları ele alıyor. Yaşadıkları topraklardan, alışık oldukları hayatlardan, kurulu düzenlerinden ayrılan bu insanlar hakkında farkındalık yaratmak için etkinlikler düzenleniyor.

Proje ekibinde yer alanlar kendi okullarında bulunan mülteci öğrencilerin uyum sorunlarını, dil ve iletişim problemlerini çözmek için farklı metodlar uyguluyor.

Herkese anlatıyorlar

Selçuk Yaşar Ortaokulu yöneticileri projede görev alan öğretmen ve öğrencilerin proje kapsamında Portekiz, Romanya, İspanya ve Makedonya‘dan ortak okullarla iş birliği yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Projede görev alanlar hem mültecilerin yaşadıkları sorunlara hem de gittikleri ülkelerdeki insanların sorunlarına dikkat çekmek istiyorlar. Bu okullar neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan 'Mültecilik' olgusu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla şimdiye kadar pek çok faaliyet yaptılar. Sergiler açtılar, hatıra ormanı oluşturdular, İzmir İl Göç İdaresi’nin de katkılarıyla mültecilerle bir araya geldiler. Portekiz, Romanya ve İspanya’ya yaptıkları ziyaretlerde, buralardaki öğrenci ve öğretmenlerin bu sorun hakkında bilinçlenmesi için çalıştılar. Bu ülkelerin yerel ve ulusal kanallarında haber oldular.”

Almanlar ilgilendi

Yetkililer, “Proje ortakları Karşıyaka Belediyesi'ne konuk olan Alman Hamm Belediyesi'nin yetkilileriyle de bir araya geldiler. Alman konuklar New Life New Hope Projesi'ni yürüten okulların yöneticileriyle görüşmek istediler. Bu projeden medya yoluyla haberdar olduklarını belirten konuklar, kendi ülkelerinde yaşayan mültecilerin sorunlarını çözmek istediklerini ve proje öğretmenlerinin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söylediler.Proje hakkında bilgiler aldılar. Yapılan aktiviteleri ve etkilerini öğrendiler. Karşılıklı fikir alışverişinde bulundular. Mülteci sorununun bir insanlık sorunu olduğunu ve herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirttiler” diye konuştular.