Haber/  Sinan KESKİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 29 Mayıs'ta Lise Giriş Sınavı (LGS) ve Yüksek Öğretim Sınavı'nda (YKS) alınacak önlemlerle ilgili bir yazı yayınladı. Söz konusu yazıda alınması gereken önlemler sıralanırken, sıklıkla fiziksel mesafeye dikkat çekilmesi ancak kapalı ortamlarda bunun nasıl sağlanacağının net bir şekilde ifade edilmemesi eğitim sendikalarının tepkisine neden oldu.
Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, yazıda bir sınıfta kaç kişinin sınava gireceğinin net olarak ifade edilmediğini vurgulayarak, “MEB tarafından resmi bir açıklama yapılmamasına karşın sendikamıza ulaşan bilgiler, her sınıfta 20 öğrenci olacağı şeklinde. Bu durum sınıflarda fiziki mesafeye uyulmayacağı anlamına gelmekte. Bu, salgının hala devam ettiği koşullarda kabul edilemez bir durum” dedi. Öğrencilerin maskeyle sınava girecek olmalarının durumu kurtarmadığını dile getiren Eğitim İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, “Sınav süresi boyunca maske taşımak kolay bir korunma yönetmi değil. Sınav stresi ve sağlık endişesi çocuklarımızı derinden etkileyecek. Bakanlığın maske yanında yüz siperliği de dağıtması uygun olur düşüncesindeyiz” diye konuştu.

10 Öğrenci olmalı 

Öğrencilerin kendi okullarında, arkadaşlarıyla birlikte sınava girecek olmaları nedeniyle fiziksel mesafeyi koruyamayacaklarını dile getiren Necip Vardal, “Ayrıca, Kovid-19 tanısı konulanlar ile karantina döneminde olanların, ayrı bir salonda olsa dahi aynı okulda sınava girmesi sağlık açısından risk oluşturmakta. Merkezi sınavlarda alınacak önlemler konusunda MEB’in ve ÖSYM’nin tüm öneri ve eleştirileri dikkate alması gerekmekte. Öğrencilerimizin eğitim hakkı ve sağlığı önceliğimizdir” ifadelerini kullandı. Sınavların tüm eğitim kurumlarında daha fazla sınav salonunda ve her salonda en fazla 10 öğrenci bulunacak şekilde uygulanması gerektiğini belirten Eğitim İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım da şöyle konuştu: 

Riskten kaçınılmalı

“Bu durumda hem bulaş riski aza indirgenecek hem de öğrencilerimiz ile sınav görevlileri üzerindeki baskı azalmış olacak. Sınav aralarında öğrenciler bahçede veliler ise okul dışında olacaklar diye bir açıklama yapıldı. Bu durumda da okul bahçesi dışında bulunan veliler ile bahçede olan öğrenciler birbirlerini görmek ve iletişim kurmak için bahçe duvarlarının iki yüzünde toplanacaktır ve dolayısıyla sosyal mesafe ihlali olacaktır” diye konuştu. Sınava girecek öğrencilerin salgın ve sınav stresiyle yaşayabileceği panik atak için her okulda muhakkak rehber öğretmenler görevlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Sınav salonlarımız muhakkak yeterli havalandırmanın yapılabileceği alanlardan tercih edilmeli; gerek öğrencilerimizi gerekse de sınav görevlilerimizi riske atacak sınav ortamlarından kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı. Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran ise geniş salonların da sınav mekanına dönüştürüleceğini kaydederek, “Bu mekanların sağlık ve sınava uygunluk açısından mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Özellikle havalandırma, ışık alma ve sınava uygunluk açısından belirlenen koşulları sağlamayan mekanlar sınav için kullanılmamalıdır” dedi.

Demir: Etkisini yitirmesini bekliyoruz

Her iki sınavın da katılan sayısının fazlalığı, sınav sonuçlarının açıklanması, tercih süreci ve yerleştirme gibi işlemler sebebiyle çeşitli tedbirler alınarak zamanında yapılmasına karar verildiğini hatırlatan Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise şöyle devam etti: “Son günlerde Sağlık Bakanı tarafından açıklanan verilerdeki düşüş sayıları da dikkate alındığında gelecek günlerde mutasyona uğrayacağı söylenilen ve nereye evrileceğini bilemediğimiz, ancak sayısal veriler ve bilimin ışığında yaz aylarında etkisinin yitirecek gibi görünen virüsün sınavların yapılacağı tarihe kadar tamamen gündemimizden çıkması elbette en büyük temennimizdir.”