Haber/ Özge GÜNERKEN

Hayvan besleyen insanların daha uzun ömürlü oldukları ve çeşitli hastalıklara yakalanma risklerinin de düştüğüne yönelik birçok araştırma mevcut. Yapılan yeni bir araştırma hayvanlarla etkileşime geçmenin stresi kısa sürede azaltma özelliği de olduğunu bilimsel olarak kanıtladı.

Amerika’da birçok üniversitede son birkaç yıldır öğrencilerin kedilerle ve köpeklerle etkileşime girebilecekleri “Stresinizi Uzaklaştırın” adlı programlar başlatılmıştı. Üniversite hayatının zorlu bir süreç olması, öğrencilerin dersler, sınavlar, ödevler, ekonomik koşullar gibi faktörler nedeniyle stres yaşamalarından yola çıkan Washington State Üniversitesi'ndeki bilim insanları da “hayvanlar ve stres” arasındaki ilişkiyi incelemek için öğrenci gruplarını denek olarak kullandı. 

Yapılan araştırmanın sonuçları, hayvanlarla ilişki kurmanın öğrencilerin ruh hallerini geliştirmenin yanı sıra, stres giderici fizyolojik faydaları olabileceğini de gösterdi.

Washington State Üniversitesi İnsani Gelişme Bölümü'nden doçent Patricia Pendry, “Çalışmamızda kediler ve köpeklerle etkileşime giren öğrencilerin, büyük bir stres hormonu olan kortizol seviyelerinde kısa sürede önemli derecede azalma görüldü. Sadece 10 dakikada fark yarattı” dedi.

10 Dakikada kortizol düştü

Pendry ve meslektaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Amerikan Eğitim Araştırmaları Derneği’nin dergisi AERA Open'da da yayınladı. Yapılan araştırma aynı zamanda laboratuvar dışında gerçek yaşam ortamında, öğrencilerin kortizol düzeylerindeki azalmayı gösteren ilk çalışma olarak kayıtlara geçti.

Çalışma kapsamında toplam 249 üniversite öğrencisi rastgele dört gruba ayrıldı. Birinci gruba 10 dakika boyunca kediler ve köpeklerle etkileşime geçme şansı verildi. Bu 10 dakika boyunca öğrenciler hayvanları sevdi, okşadı onlarla oyun oynadı. 

Hayvanlara farklı şekillerde maruziyetin etkilerini karşılaştırmak için; araştırma kapsamında ikinci grup ise kendi sıralarının gelmesini beklerken, ilk gruptakilerin hayvanlarla vakit geçirmesini izledi. Üçüncü gruba sadece, hayvanların slayt gösterisi izletildi, dördüncü grup ise yakında hayvanlarla etkileşim yaşayacakları söylenerek bekleme listesine alındı. Bu gruptaki öğrenciler, telefon, tablet gibi diğer uyaranlar olmadan 10 dakika boyunca sessizce beklediler.

Bu arada her katılımcıdan, sabah uyandıkları saatten başlayarak deneyin sonuna kadar birkaç kez tükürükten kortizol örneği toplandı. Tüm veriler derlendikten sonra, evcil hayvanlarla doğrudan etkileşime giren öğrencilerin, 10 dakikalık etkileşimden sonra verdikleri tükürük örneklerinde önemli ölçüde daha az kortizol bulunduğu tespit edildi. 

İleriye dönük etkisi araştırılıyor

Pendry, “Öğrencilerin hayvanlarla etkileşime girmekten hoşlandıklarını ve bu durumun daha olumlu duygular yaşamalarına yardımcı olduğunu zaten biliyorduk. Bizim öğrenmek istediğimiz şey, bu maruziyetin öğrencilerin streslerini daha az öznel bir şekilde azaltmasına yardımcı olup olamayacağıydı. Ve sonuçlar hayli heyecan verici, çünkü stres hormonlarının azalmasının aslında zamanla genel fiziksel ve zihinsel sağlık için de önemli faydaları olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Bu araştırmadan yola çıkılarak şimdi hayvan destekli stres önleme programının uzun vadede fiziksel ve zihinsel sağlığa katkıları da araştırılıyor.