Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Ege Bölge Sorumlusu Esra Şimşir, mülteci ve sığınmacıları ayrıştırmamak gerektiğini belirterek “Empati yapmalıyız” dedi.

gokce-adarSığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, mültecilerin ve sığınmacıların Türkiye'de karşılaştıkları sorunlara çözüm yolu bulmak, ihtiyaçlarını karşılamak, temel hak ve hizmetlerden yararlanmalarını sağlamak için çalışıyor. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Ege Bölge Sorumlusu Esra Şimşir, “23 yıldır mülteciler ve sığınmacılar için çok yönlü merkezler açıyoruz. Son derece hassas ve özverili çalışıyoruz. Empati kuruyoruz. Sığınmacı ve mülteci kardeşlerimizi ayrıştırmak yerine topluma kaynaştırmalıyız” ifadelerini kullandı.


Misafir değiller


Türkiye'ye göç eden mülteci ve sığınmacılara empati yapılmadan yaklaşıldığını dile getiren Şimşir, şöyle konuştu: “Savaşlar bitmiş durumda değil. Suriyelileri kabullenmeme söz konusu ülkemizde. Suriyelilere misafirler denildi mesela. Buraya göç eden bir kesime nasıl misafir tanımı yapılabiliyor? Bunun için bakanlıklar, dernekler oluşturuldu. Ama geçici olarak yansıtıldı. Devletteki ekonomik sorunları konuşabiliriz bu ayrı bir tartışma. Ama konunun Suriyeliler üzerinden dönmesi çok yanlış. Ve bu yansımalar iş yerlerinde, mahallelerde görülüyor. Çatışmalar, hareketlenmeler başlıyor.” Türkiye'nin son zamanlarda Pakistandan ve Afganistan'dan çok fazla göç aldığını söyleyen Şimşir, “Herkes Suriyelilere odaklanmış durumda. Ama Van ilini incelediğimiz zaman Afganistan'dan göç yoğun. Pakistan'da onun peşinden geliyor. 3 milyon 700 bin kişiden bahsediyoruz. Ama kimse bunu bilmiyor. Suriyelilere yükleniyorlar” dedi.

Kayıt dışı arttı


Esra Şimşir, bazı işverenlerin Türkiye'ye gelen Suriyeliler ile çalışmak istediklerini, ancak Suriyeli işçilerin paralarının az olmasından dolayı sigortasız çalışmayı talep ettiklerini söyleyerek “Kayıt dışı istihdam, Suriyelilerin gelmesiyle arttı. 50 liralık bir işi 30 liraya kabul etmek durumda kalıyorlar. Ben kayıt dışı çalışayım ama fazla para alayım düşüncesine gidiyor. Bu yüzden Suriye bir çalışan sigortalanmak istemiyor” diye konuştu.

Kadın ve çocuk öncelikli


Kadın ve çocuklara öncelik verdiklerini dile getiren Şimsir, şöyle konuştu: “İzmir'deki merkezimizi 2014 yılında kurduk. Düzensiz göçlerin tavan yaptığı dönemde ise sınır birimlerini kurduk. Kadın ve çocuklar çok fazla olduğu için İzmir'de de kadın ve çocuklara hizmet verecek bir hizmet binasına ihtiyaç oldu.” Özel günlerde çocuk şenlikleri düzenlediklerini, kadınlar için üreme sağlığı seminerleri verdiklerini, şiddet mağduru olanlara yol gösterdiklerini anlattı. İzmir, Bodrum, Muğla, Çanakkale ve Edirne'de güvenlikten sorumlu ve kolluk kuvvetleri ile çalışanlar arkadaşları olduğunu ifade eden Şimsir, buralara da ihtiyaç halinde el uzattıklarını ekledi.


Mobil danışmanlık hizmeti


Türkiye'ye göç eden mülteci ve sığınmacıların devlet hastanelerinde yaşadıkları problemleri çözmek adına 'Göçmen Sağlığı Merkezleri' açtıklarını söyleyen Esra Şimsir, şöyle devam etti: “Düzensiz göçlerin tavan yaptığı dönemde, bir milyon kişinin Ege Denizi'nden geçtiği dönemde sınır birimlerini kurduk. Ofisimize çok fazla katılım oldu ama buraya gelemeyenler için ise mobil danışmanlık ekibi kurduk. Mevsimlik işçi Ege Bölgesi'nde çok yoğun olduğunu gözlemledik. Ve İzmir'in çeşitli bölgelerinde çadırlar ile kalan başka yerlere göç eden mülteciler söz konusuydu. Bu sözünü ettiğimiz merkezlere ve bize ulaşamayan mültecilerin ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla kurduk. 21 kişilik bir ekibimiz mevcut. Bunlar tüm Ege Bölgesi'nde hizmet gösteriyor.”