Haber/ Gökçe ADAR

Bornova’da Ege Üniversitesi kampüsünde, yolun karşısına geçmek isteyen Sezen Zambak'a traktörle çarparak ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yargılanan Vehbi B. için yapılan tutuklama talebinin reddinin ardından baba Metin Zambak, kızı için hukuki mücadeleye devam edeceğini söyledi. Baba Zambak, "İstediğimiz karar o kadar açık ki, biz tutuklama kararı bekliyorduk. Tüm taleplerimiz ortaydı. Sezene çarpan adam iki kez aynı şeyi tekrarlamış. Karşıdan gördüm ama karşıdan karşıya geçeceğini tahmin etmedim diye ifade verdi. Arkasında römork olduğunu söyledi. Arkasındaki römork tek römork, traktör nereye hareket ederse römorkta oraya hareket etmek zorunda. Kamera görüntülerini incelediğimiz zaman kişinin direkt yalan söylediğini anlıyoruz. Ancak, hakim, şöforün serbest bırakılmasına karar verdi. 22 Ocak'ta bilirkişiler ile birlikte görüşüleceğini söyleyerek duruşmayı erteledi. Hukuki olarak mücadelemize devam edeceğiz. Mahkemedeki hakimin bu tutumu ve bu kadar delillerin açık olmasına rağmen tutuklama kararının çıkmaması bizi çok üzdü. Tutuklama kararı gelmezse hakim talebinin reddine başvuracağız" dedi. Tanıkların ifadelerine göre, Sezen'e çarpan Vehbi B.'in olay sırasında yanındaki kişi ile muhabbet ettiğini söyleyen Zambak, "Tanıkların da ifadelerine rağmen hala bu kişinin serbest bırakılmasını içime sindiremiyoruz. Mahkemeyi, Ağır Cezaya taşıyacağız. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Sezen'i öldürün kişinin tutuklanmasını talep ediyoruz" diye devam etti.

Kampanya başlattı

Sosyal medya hesabında '#sezenzambakicinadalet' etiketiyle kampanya başlattığını da ifade eden Zambak, hesabında şu ifadeleri kullandı: "Benim canımın içi, çimen gözlü ciğerparem kızımın, 1'incilikle bitirdiği Ege Üniversitesi'nde sorumsuz, lakayt ve kural tanımaz şoförün kullandığı traktör çarpması sonucunda yaşama hakkı elinden alındı. İlk duruşmanın ardından şoföre, 'Gördüm ama karşıya geçeceğini düşünmedim' demesine rağmen ödül gibi üç gün imza atmak şartıyla serbestlik verildi. Sezenimin, 12 metrelik yolun 10,5 metresini tamamlamasına ve karşıya geçmesine sadece iki adım kalmasına rağmen, traktör sürücüsünün yayayı gördüğünü itiraf etmesine rağmen, kamera kayıtlarında görüldüğü üzere şoförün iki arkadaşıyla sohbet etmesine ve tanıklara rağmen bu şoför elini kolunu sallayarak dışarıda geziyor. Üstelik işine de geri dönecek. Ben bu tarz bir olayın başkalarının da başına gelmemesi ve Sezen'in emsal teşkil etmesi için adalet isteyen bir babayım. Hayatımızı derinden sarsan, bizden yaşama umutlarımızı çalan, hayallerimizi yok eden bu olayın duyurulması ve yayılması için yardımlarınızı bekliyorum." 

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz Eylül ayında Ege Üniversitesi kampüsünde karşıdan karşıya geçmek isteyen Sezen Zambak’a Vehbi B. yönetimindeki traktör çarpmış, Sezen Zambak yaşamını yitirmişti. Vehbi B. hakkında 'Taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle, İzmir 47'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Davanın ilk duruşmasında ailenin avukatı Turan Aras, Vehbi B.'nin tutuklanmasını talep etmişti, ancak mahkeme heyeti bu isteği reddetmişti. Heyet, kazanın meydana geldiği yerde 3 uzman tarafından yapılacak olan bilirkişi raporunun istenmesi ve tanıkların dinlenmesine karar vererek duruşmayı ertelemişti. Sürücü Vehbi B, serbest bırakılmıştı.