Haber/ Özge GÜNERKEN

Seferihisar’ın Düzce Mahallesi Çevrekent sitesinde iddiaya göre, uzun yıllardır belli dönemlerde zehirlemeler yapılarak hayvanlar can veriyor, hayvanseverler tehdit ediliyor. Site sakini Ayşegül Yılmaz, bölgede site yönetimi başta olmak üzere bazı kişilerin çevrelerinde hayvan istemediğini ve bu yüzden de hayvan sahiplerine baskı uyguladığını belirleterek şunları anlattı:

“2 ay önce eşimle buraya taşındık. İki köpeğimiz var. Birini sokaktan diğerini barınaktan sahiplendik. Geldiğimizden bu yana hayvan sevdiğimiz için tepkiler alıyoruz. Ve gördük ki bunu yaşayan sadece biz değiliz. Bu bölgede hayvan besleyen herkese baskı uygulanıyor. Sokak köpeği barındırmıyorlar, kedilere karşı düşmanlık var. Sahipli köpeklerimizi gezdirmeye çıksak önümüzü kesiyorlar, müdahale ederek gezdiremeyeceğimizi söylüyor ve kavga çıkarıyorlar. Son olarak 2 Haziran 2018’de bir zehirleme yapılmış. Sahipli ve sahipsiz hayvanlar ve hatta kargalar bile ölmüş. Jandarma çağrılmış ancak delil bulunmadığı için sonuç alınamamış. Bir mobese kamerası var site girişinde ama geçmişse dönük kayıt yok. Bu zehirlemede sahipli köpeği ölen bir hayvansever Çevrekent’ten taşınmak zorunda bile kalmış.”

Köpeklerini gezdiremiyorlar

Düzce Mahallesi’nin açıklık ve dağlık bir alan olduğundan da bahseden Ayşegül Yılmaz, “Çevrekent site statüsü dahi tartışmalı olan bir yer. Burada sözde kendilerini site yönetimi ilan eden bazı site sakinleri var. Burada oturan birçok kişinin de bu yönetime açtıkları davalar var. Bu davalar hala sürüyor. Çevrekent, ortasından kamuya ait yol geçen bir bölge. Sokak hayvanlarının rahatça girebileceği ve girmeye de haklarının olduğu doğal bir yerleşim alanı. Evler bahçeli, hayvan beslemeye müsait. Böyle bir ortamda insanlara hayvan beslemeyin, sevmeyin denilebilir mi?” diye soruyor.

Yılmaz, artık köpeklerini bahçeden çıkartmadığını da söyleyerek; “Ben köpeklerime zarar gelir korkusuyla onları gezdirmeye bile çıkartmıyorum. Akşam bir yere gidecek olsam bahçede bırakmaya korkuyorum, başlarına bir iş gelebilir diye. Bize bunları yaşatmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

Baskıya boyun eğmeyeceğiz

Hayvansever Yılmaz, sözde site yönetiminin whatsapp üzerinden bir grup kurduğunu ve bu gruptaki konuşmaları da bir dostları aracılığı ile okuduğunu da belirterek, “O gruptaki konuşmalar zaten her şeyi ortaya koyuyor. Hayvanlara karşı inanılmaz bir düşmanlık var ve her konuşmalarında gündemleri de bu. Ben açıkçası bir hayvansever olarak haklarımı aramak için gerekirse hukuki yollara bile başvuracağım. Bu baskılara boyun eğmeyeceğim. Benim gibi düşünen birçok hayvansever de var. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de konu ile ilgili sıkıntılarımızı sekreteri aracılığı ile ilettik. Instagram’dan Mağdur Canlar Çevrekent başlıklı bir sayfa açtım. HAYTAP’tan Esin Önder’e de durumu ilettik. Geçmişe dönük şikayetçi olacağız ” diye konuştu.

Hayvan beslemek yasal hakkım

3 yıldır Çevrekent’te oturan Yeşim Yılmaz ise kendi yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bu sitede 1 yıl önce zehirleme yapıldı. Ancak daha önce de zaman zaman zehirlemeler yapılmış. Maalesef zehirlemeleri kimlerin yaptırdıklarını tahmin etsek de kanıtlanamadı. Benim iki tane köpeğim var. Birinin gözleri görmüyor. Sokaktaki hayvanlara da bakmaya çalışıyorum. Kısırlaştırıyorum, besliyorum. Bu benim yasal hakkım da aynı zamanda. Hayvanları seviyoruz, besliyoruz diye o kadar çok laf söyleniyor ki, inanamazsınız. Hayvan istemiyorsan dev gibi kale duvarları öreceksin o zaman, izole edeceksin kendini çevreden. Bütün bahçeler, açık alanlar köpek ve kedilerin doğal yaşam alanıdır. 5199 sayılı kanun da bize onları besleme hakkını vermiştir. Ben Güzelyalı’dan buraya köpeklerim rahat etsin diye taşınmıştım. Bahçeli, doğa ile iç içe bir ortamda olsunlar diye buralara geldik. Ama maalesef hayvan sevmeyenler her yerde. Tüm yazlık sitelerde aynı sorun yaşanıyor.”

Kedilerimi zehirlediler bir kedimi tüfekle yaraladılar

Uzun yıllardır sitede oturan ve daha önce de yapılan zehirlemelerde baktığı kedileri ölen Emine Dönüş, “Bundan 3 sene evvel yapılan zehirlemede birçok hayvan öldü. Sonra 1 sene önce yine bir zehirlemede sahipli köpekler öldü, benim baktığım belediyede kayıtlı bakıma muhtaç 10 kedim hayatını kaybetti. Geçen yıl birileri bir kedimi havalı tüfekle vurdu. Kedim engelli kaldı. Jandarmaya şikayet ettik ama yapanı tespit edemedik. Mesela ara sıra sokak hayvanları bu bölgeden kayboluyor. Toplayıp atıyorlar mı, öldürüyorlar mı bilemiyoruz. Ben başlarına bir şey gelmesin diye kısırlaştırıp bahçemde beslediğim sokak kedilerini akşamları evime almak zorunda kalıyorum. Evimde de köpeklerim var, sokaktan sahiplendiğim, kurtardığım canlar. Sitede gezdiremiyorum. Hemen tartışma çıkartıyorlar. Artık bu durumdan bıktık, usandık.”