Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir İl Hıfzısıhha Kurulu’nun 29 Haziran’da almış olduğu kararla İzmir’de bulunan sağlık kurumları ile bunlara bağlı ek bina, idari bina kampüs ve benzeri alanlarda her türlü toplantı, gösteri, eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Günlerdir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi önünde haklarını arayan sağlık emekçileri ise bu kararı, haklarının önünde bir engel olarak gördü.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube binasında yapılan basın açıklamasında İzmir İl Hıfzısıhha Kurulu’nun almış olduğu kararı değerlendiren SES İzmir Eş Başkanı Nursel Yücesoy, sağlık çalışanlarının salgın döneminde sürecin başarılı atlatılması için mücadele ettiğini hatırlatarak, “İlimizde sağlık emekçilerinin yaşamış oldukları sorunların çözümü için haftalardır süren eylemselliklerimiz devam etmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde 3 hafta boyunca sağlık emekçilerinin ödemelerinden yapılan kesintilere karşı hastanede devam eden örgütlü 10 bileşen ile eylemselliklerimiz devam ediyordu. Fakat hastane başhekimliği bu süre boyunca çalışanları muhatap alıp taleplerini dinlemek yerine tüm baskıcı yöntemleri kullanarak eylemi sonlandırmaya çalışmıştır. Anabilimdalı başkanları asistan hekim arkadaşlarımız üzerinde baskı kurarak eyleme katılımı engellemeye çalışmış her türlü mobingi uygulamıştır. Fakat hastanede çalışan sağlık emekçileri baskıya boyun eğmeyerek mücadeleye devam etmişlerdir. Trajikomik bir şekilde idarecisi olduğu hastanede çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini dinlemek için randevuları kabul etmeyen başhekimlik Balçova Belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirmiştir” dedi.

Sağlıkçılar enfekte olurken sesini çıkarmadı

İzmir İl Hıfzısıha Kurulu’nun sağlık çalışanları enfekte olurken, korona virüsü testi yaptıramazken, sağlık emekçileri için alınması gereken pandemi önlemleri alınmazken devreye girmediğini iddia eden Yücesoy, “Fiziksel mesafesini koruyarak, tedbirlere uyarak hak arayan sağlık emekçilerine güvenlik güçleri mesafeyi aşan, kuralları ortadan kaldıran müdahalelerde bulunurken güvenlik güçlerine uyarıda bulunmalıydı. Ama buralarda sesi çıkmayan, asıl görevini yerine getirmeyen İl Hıfsısıhha Kurulu, emekçileri korumak için değil, onları engellemek için girişilen çabalara alet olmaktadır. Görev yetkisini aşarak hakları engelleme çabasına girişmektedir” şeklinde konuştu. Yücesoy, “1 Temmuz’da Karabağlar İlçesinde ASM’de yaşanan şiddete karşı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılması planlanan eylem, ödenmeyen nöbet ücretlerine yönelik Urla Devlet Hastanesi’nde yapılması planlanan eylem, üç haftadır maaşlarda yapılan kesintilerden dolayı DEÜ Hastanesi’nde yapılan eylemler olmak üzere Hıfzısıhha Kurulu kararı ile emekçilerin hak arama mücadeleleri engellenmeye çalışılmıştır” dedi.

Son olarak SES İzmir Şube Sekreteri Ümit Doğan, İzmir İl Hıfzısıhha Kurulu’nun almış olduğu kararın iptali için hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Didar Demirci