Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), salgında vakaların izolasyon süresinin 14 günden 10 güne indirilmesi ve izolasyon sonrası sürecin sonlanmasında testin kaldırılmasına ilişkin algoritma değişikliğine tepki gösterdi. Değişikliğin salgını önlemek ve halk sağlığı için değil işe dönüşleri kolaylaştırmak için yapıldığına dikkat çeken SES "İktidar kapitalizme, sağlıkta neoliberal politikalara halel getirecek tek bir uygulamada dahi bulunmamak için kararlıdır. Mevcut sağlık emekçilerine yüklenmek, her türlü çalıştırmak, posamızı çıkartmak için her yol mübah görülmektedir. Bu nedenle ölümleri önleme çabası söz konusu değildir” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın salgın kapsamında hasta takibi ve yatışı, pozitif vaka ve temaslı izlem takibi ile bunların sağlık emekçileri için nasıl uygulanacağına yönelik hazırladığı algoritmalar (belirlenmiş yöntemler) bu ayın başında değişti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) algoritma değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada, bu değişikliklerin salgının başından beri bilimsel kriterlerle değil, iktidarın ve sermayenin güncel ihtiyaçlarına göre yapıldığına dikkat ekti. Son olarak 3 Eylül ve 5 Eylül'deki değişikliklerde pozitif ve temaslı takibinin nasıl yapılacağına güncellendiği belirtilen açıklamada, “Bu düzenlemelere göre, pozitif vakalarda hastalık semptomsuz ilerliyorsa ya da hafif geçiyorsa yani kişi evde tedavi oluyorsa ya da hastanede 24 saatten fazla kalmadı ise 10 gün sonunda izolasyon sonlandırılacak ve kontrol testi yapmaya gerek olmadan işe dönecektir. 24 saatten fazla hastanede yatışla takip edilen vakalarda ise 14. gün sonunda izolasyon sonlandırılacak ve yine kontrol testi yapmaya gerek olmaksızın kişi işe dönecektir. Yoğun bakım endikasyonu olan vakalarda ise 20. gün sonunda izolasyonun sonlandırılacağı ve yine teste gerek olmaksızın işe başlayabilecekleri düzenlenmiştir” denildi.

Gerekçe kanıtlanmamış araştırmalar

Bu değişiklikle izolasyon süresinin hem 14 günden 10 güne indirilerek kısaltıldığı, hem de hem de izolasyon sonrası sürecin sonlanmasında test yapılmasının kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, hafif vakalarda 10 günden sonra bulaştırıcılığın ortadan kalktığına yönelik kimi araştırmaların buna dayanak yapıldığını kaydedildi. Ancak bunun henüz kanıtlanmadığı ifade edilen açıklamada, “Bulaştırıcılığın sürdüğüne yönelik de çok daha fazla sayıda bilimsel araştırma ve sonuç vardır. Burada önemli olan şudur: Halk sağlığını korumayı, salgını önlemeyi, emekçilerin sağlığını dert edinen bir yönetim tedbiri en sıkı tutacak şekilde hareket eder, salgın yönetiminde en ihtiyatlı ilerleyecek şekilde bilimsel bilgiyi kendine zemin alır. Tersine salgının her türlü yükünü emekçilere yıkmayı hedefleyen, emekçilerin canlarını dert etmeyen, her adımda sermayenin ve iktidarlarının çıkarlarını korumayı dert edinen bir iktidar, emekçileri ezmek kendinden sorumluluk atmak için kendi yararına kullanabileceği her bilgi kırıntısına dört kolla sarılır” denildi.

Zaten mevcut uygulamada pozitif ve temaslı sağlık emekçilerinin çalıştırıldığı belirtilen açıklamada, bu yeni algoritma ile pozitif sağlık emekçileri iyileştikleri test yolu ile kesinleşmeden de çalıştırılmaya başlatılacağı ifade edildi. Sağlık emekçisi sayısını yeterli sayıya çıkarmamaktaki ısrarın iktidar için basit bir ısrar olmadığı vurgulanan açıklamada, “Tercih en baştan yapılmıştır; iktidar kapitalizme, sağlıkta neoliberal politikalara halel getirecek tek bir uygulamada dahi bulunmamak için kararlıdır. Mevcut sağlık emekçilerine yüklenmek, her türlü çalıştırmak, posamızı çıkartmak için her yol mübah görülmektedir. Bu nedenle ölümleri önleme çabası söz konusu değildir” denildi.

Sendikalar birlikte müdahale etmeli

Aynı durumun tüm emekçiler için geçerli olduğu belirtilen açıklamada, fabrikalarda, sanayi havzalarında, kamu işyerlerinde, özel sektörde her yerde çalışan tüm emekçilerinin de bu uygulamalarla hedef alındığı ifade edildi. Bu nedenle bu güncellemelerin tüm işçi sınıfına yönelik olduğuna dikkat çekilerek buna karşı kamu sendikaları ve işçi sendikalarının birlikte müdahale edecek yol ve yöntemleri bulması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu uygulamaları, hazırlanan algoritmaları, emekçiler aleyhine olan hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Biz sağlık emekçileri artık sınıra gelmiş durumdayız. Birleşeceğiz, güç olacağız ve hayatlarımızın peşine düşeceğiz, örgütleneceğiz, başka da yolumuz yoktur. Tüm emekçilere çağrımız da bunun için birleşmektir” denildi.