Haber/ Gökçe ADAR

Aliağa Belediyesi'nden işten çıkarılan işçilerle ilgili Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ilk kez konuştu. Acar, işçilerin ekonomik sebeplerden dolayı çıkarıldığını dile getirdi. Acar, Türkiye'de işçi çıkaran ilk belediyenin Aliağa olmadığını söyleyerek, işçilerin örgütlü oldukları DİSK ile problemlerinin olmadığını ifade etti. Acar, “Türkiye'de işçi çıkaran ilk kurum, ilk belediye biz değiliz. Hiç kimse işçi çıkarmaktan mutlu olmaz. Ama ekonomik durumlar böyle tedbirler almayı gerektirebilir. Tedbirler de tepkiler de olağan. Ben işçi çıkardım çok mutluyum diyemem. En az, işten çıkarılan arkadaşlarımız kadar biz de üzüldük. Gönül ister ki ekonomide düzelme yaşansın ve herkes işçi alımına başlasın. İnşallah ekonomik anlamda her şey yolunda gider ve işçi alımları artar” diye konuştu.

Sendikalara mesafemiz eşit

Aliağa Belediyesi'nden işten çıkarıldıktan sonra kanser hastalığına yakalanan ve hayatını kaybeden Mehmet Emin Şavur ile ilgili de konuşan Acar, sözlerine şöyle devam etti: “İşçi arkadaşımızın vefatı işten çıkarılmasıyla alakalı bir şey değil. Şavur'un vefatı bizi de derinden üzmüştür. Ama hastalığının sebebini işe bağlamak, olayın siyaset tarafıdır.”

Beş yıldır sendikada örgütlü olan DİSK ile aralarında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını söyleyen Acar, “Biz, DİSK ile güzel bir beş yıl geçirdik. Ben ilk defa seçilmiş bir belediye başkanı değilim. Eğer biz olaya sendikal baksaydık, beş yıldır DİSK burada örgütlü olmazdı. Hangi CHP'li belediyelerde farklı bir siyasal görüşte sendika görev alıyor, temsilcilik yapıyor? Ama bir MHP'li belediyede DİSK yetki aldıysa demek ki biz demokratik bakmışız, baskı yapmamışız. Bizim DİSK'e karşı farklı bir bakış açımız yok. DİSK sendikal görevlerini yerine getiriyor biz de belediye olarak görevimizi yerine getiriyoruz. Beş yılda birbirimize yanlışımız veya iletişim kopukluğumuz olmadı. Ben yaşadığımız olayı şuna benzetiyorum; kazan doğururken her şey iyiydi. Kazan öldükten sonra kötü olduk. Bizim her sendikaya karşı mesafemiz eşittir” ifadelerini kullandı.

Sarı: Fatura emekçilere kesiliyor

Belediyedeki krizin faturasının emekçilere kesildiğini dile getiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise Acar'ın açıklamalarına şöyle yanıt verdi: “Tüm teknolojik ve ekonomik sorunlar, işçinin emekçinin üzerine yıkılıyorsa aynı İMF programları gibi kemer sıkma politikalarıyla bütün krizin faturasını emekçilerden çıkarılıyor demektir. Ekonomik kriz varsa neden işçi alımı yapıyorlar? Sayın Acar, teknolojik gelişmelerden dolayı işçilerin çıkarıldığını söylemişti. Teknolojik sebeplerden dolayı işçi çıkartmak da hukuka aykırıdır. Hiçbir teknoloji, hiçbir siyaset, hiçbir ideoloji emekten üstün değildir.”

Aliağa Belediyesi'nde, farklı sendika girişimlerinin olduğunu da ifade eden Sarı, “Serkan Acar, DİSK'in belediyede örgütlü olmasını hiçbir zaman içine sindiremedi. Belediye-İş sendikası ve diğer sendikalar belediyede birçok girişimde bulundu. Biz, alın teriyle çalışan emekçilerimizin yaşadığı haksızlıklara karşı omuz omuza vererek, direnişe devam edeceğiz. Bizim kişilerle değil emek düşmanlarıyla sıkıntımız var” dedi.