Ege Üniversitesi'nde hayvanseverlerin baktığı Şehmuz adlı kedi, geçirdiği kaza sonucu engelli oldu. Bursa'daki Sevgi Evi'ne nakledilen kedi için, iyi tedavi ile yeniden sağlığına kavuşma şansı doğdu.

Hayvanseverlerce Ege Üniversitesi'nde bakılan kedilerden biri olan Şehmuz; geçirdiği bir kaza sonrası kuyruk sinirleri zarar görünce engelli oldu. Sokakta yaşamak bir yana, kafesten bile çıkamayacak halde olan Şehmuz'a yardım eli Bursa'dan uzandı. Bursalı bir hayvanseverin sahiplendiği Şehmuz, engelli hayvanlara kucak açan Sevgi Evi'nde tedavi altına alındı. Hapsolduğu kafesten kurtulan Şehmuz'un yeniden eskisi gibi olması için önünde bir şans var.
Şehmuz'a Ege Üniversitesi'nde bakan ve Bursa yolculuğuna dek onun koruyucu meleği olan hayvanseverlerden Öğretim Görevlisi Tuğba Adıyaman, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

İKİ AY UĞRAŞTILAR


“Ege Üniversitesi kampüsünde eskiden arabaların park ettiği yerde kediler bulunuyordu. Ben karnı çok şiş ve koku gelen bir kedi gördüm. Önce hamile sandık, bebekler öldü herhalde dedik. Hemen veterinere götürdüm. Anlaşıldı ki kedi aslında erkekmiş, vücudunun birçok yeri yara olmuş. Temizlendi, aklandı paklandı ancak birkaç gün sonra anlaşıldı ki idrarını kendi başına yapamıyor ve büyük ihtimalle bir araba tekerleğine sıkıştığı için kuyruktaki sinirleri de zarar görmüş. Tedaviler sonunda kuyruğu kesilmek zorunda kaldı. Sonra kısırlaştırıldı. Bu arada adını Şehmuz koyduk. Ancak akut felçli olduğu için kafeste bakmamız gerekiyordu, idrarını da ancak bir insanın yardımı ve masaj ile yapabiliyordu. İdrarı birikirse böbrek yetmezliğine kadar gidebiliyor, böbrek çürüyor. Şehmuz'a bu hali ile bakacak, kafesten kurtaracak ve tam zamanlı yanında olabilecek bir yuva aramaya başladık. Ancak umutsuzduk. 2 ay boyunca çalmadığım kapı kalmadı. Sonunda Halit Demirci sayesinde İstanbul'dan HAÇİKO Derneği'ne ulaştık. Ve Şehmuz'un meleği bizi oradan buldu. Şehmuz'u sahiplenen Zeynep Dimidoa Bursa'da yaşıyordu ayrıca burada Mefaret Özmez tarafından kurulan Sevgi Evi diye engelli, hasta, işkence görmüş, tecavüze uğramış canlara bakılan bir yere de yardımcı oluyordu. Sevgili Zeynep Hanım, Mefaret Özmez ile birlikte onu Sevgi Evi’ne kabul etti. Şehmuz'u yolcu ettik. Şimdi kendisi gibi engelli birçok hemcinsi ile birlikte hem tedavi göreceği, hem de bakılacağı bir yerde. En önemlisi kafes hayatından kurtuldu. 2 aylık kabus gibi geçen süreçte bana ve Şehmuz’a destek veren birçok insan var oldu; onlara ne kadar teşekkür etsem az.”

TEDAVİ SEÇENEKLERİ VAR


Adıyaman'ı umutlandıran bir diğer haber de doğru tedavi ile Şehmuz'un eski sağlıklı günlerine geri dönebilme ihtimali olması. Tuğba Adıyaman, “Bazı akut felç durumlarında geri dönüş olabiliyormuş. Yine HAÇİKO grubunda başka bir hayvansever bana yazdı. 5 yaşındaki kedisine araba çarpmış, kuyruğu kopmuş, aynı durumdaymış. Ancak ısrarla ona kum koymuş, kafesten çıkarmış, B12 takviyesiyle, kortizonlarla ve sevgi ile yeniden ayağa kalkmış ve idrarını yapmaya başlamış kedisi. Sevgi Evi'nde de 2.5 aylık bir sinir kopmasını geri döndürmeye çalışacaklar. Orada çok iyi bir veteriner hekim bakacak Şehmuz'a. Önümüzdeki günlerde ben de ziyaretine gitmek istiyorum. Öte yandan bir arkadaşımın da felçli kedisi var; adı Şirin. Onun sahibi de katıldığı bir kongrede, kök hücre tedavisi yapan bir hoca ile tanışmış. Şirin için kök hücre tedavisine başlanacak İstanbul'da. Madem Şirin'e yapılıyor; Şehmuz'a da aynı tedavi uygulanabilir mi diye araştırdığımda; gördüm ki akut felçlilerde de yapılabiliyormuş. Dolayısıyla belki Şirin'de başarılı olursa, Şehmuz'da da neden denenmesin diye düşünüyorum” diye konuştu.