Özel Haber / Sinan KESKİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez 2011 yılında yapılan genel seçimler öncesi gündeme getirdiği ve AKP'nin seçim beyannamesinde yer alan şehir hastaneleri tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Dünyanın sağlık sistemini alt üst eden korona virüs salgını nedeniyle hastanelerde yoğunluk yaşanmasına karşın bir türlü bitirilemeyen İzmir Şehir Hastanesi'nin açılış tarihi hala kesinlik kazanamadı. Türkerler ve Gama Holding iş birliği ile yapımına 2016 yılında başlanan İzmir Şehir Hastanesi'nin açılış tarihi bugüne kadar defalarca değişti. Hastanenin temeli atılırken 2018 yılında hizmete gireceği ilan edildi, sonrasında yapılan açıklamalarda açılış tarihi önce 2019'a, sonra 2020 Mayıs'a, ardından 2020 sonbaharına, son olarak da 2021 yılı başlarına ertelendi. Hastanenin 2021 başında açılıp açılamayacağı ise merakla bekleniyor. İzmir'e yeni atanan Vali Yavuz Selim Köşger'in 27 Ağustos'ta ziyaret ettiği ve süreçle ilgili bilgi aldığı İzmir Şehir Hastanesi'nin açılışı yeniden gündeme geldi.

İlk tarih 2018 yılıydı

2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan AKP'nin Seçim Beyannamesi'nde sağlık alanında yapılacak çalışmalara da yer verildiğini açıklamış ve şöyle demişti: “Kamu özel ortaklığı modeli ile sağlık birimleri ve büyük rekreasyon alanlarının bir arada bulunduğu dev şehir hastaneleri oluşturacağız. Ustalık dönemini en önemli adımları olarak hayata geçireceğiz. Sedye üzerinde sokakta taşınan hasta görmek istemiyoruz. Bandın üzerinde taşınacak.”

Bu açıklamaların ardından 2011 seçimlerini kazanan Erdoğan “en büyük hayalim” dediği şehir hastanelerinin startını vermişti. İzmir Şehir Hastanesi'nin temeli 12 Mart 2014'te dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve İzmir milletvekillerinin katıldığı törenle atılmış, temel atmı töreninde inşaatın 30 ay içinde tamamlanacağı söylenmişti. 20 Ekim 2016'da hastanenin proje finansman anlaşması imzalandı. Alanda yapılan kazı çalışmalarının ardından Mayıs 2017'de inşaat başladı. Mayıs 2016 tarihinde açıklamalarda bulunan dönemin AKP İzmir Milltevekili Kerem Ali Sürekli, Bayraklı'ya yapılacak şehir hastanesinde herhangi bir gecikmenin olmadığını, 2018 yılı sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etmişti.

Mayıs'a da yetişmedi

Ocak 2018 tarihinde bir açıklama daha yapan Sürekli, bu defa 2019 yılını işaret etti. Sürekli açıklamasında, İzmir’in en büyük projelerinden Bayraklı Şehir Hastanesi projesinde inşaatın tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, hastanenin önümüzdeki yıl (2019) hizmete açılacağını söyledi.

Ocak 2019'da, Türkiye’nin 3’üncü büyük şehir hastanesi olacak İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü inşaatında kaba inşaatın tamamlanma oranının yüzde 90’a, fiziki tamamlanmasının ise yüzde 40 seviyelerine ulaştığını söyleyen dönemin İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, “Allah’ın izniyle 2020 yılında projenin tamamlanıp, hizmete açılması planlanıyor. Kliniklerin oluşturulması konusunda şimdiden işin uzmanları hocalarımızla bir araya gelip çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Ağustos 2019'da AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile inşaat alanında incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, “İnşaatın 31 Mayıs 2020'de bitirilmesi planlanmıştı. Bugün takvimin plana uygun ilerlediğini gördük. Gelecek yıl inşallah hep birlikte hastanenin açılışına katılacağız" dedi.

Eylül 2019'da hastanenin yüzde 95'inin tamamlandığını açıklayan AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise, 2020 yılı mayıs ayında hizmete açılacağını dile getirdi.

Ocak 2020'de yapılan "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Bu yıl Konya Karatay, İstanbul İkitelli, Tekirdağ, Kocaeli ve İzmir Bayraklı Şehir Hastanelerinin açılışlarını yapacağız" demişti.

2021'e ertelendi

30 Nisan 2020'de AKP İzmir İl Başkanı sıfatıyla yine konuyla ilgili açıklama yapan Kerem Ali Sürekli, daha önce 2018'de sonrasında 2019'a biteceğini söylediği hastane için bu kez şunları kaydetti; "Hastanemizin fiziki olarak yüzde 65, teknik ekipman yerleşimi açısından yüzde 85’inin tamamlandığını söyleyebiliriz.”

6 Nisan 2020'de Gündeme Bakış haber sitesinde yer alan bir habere göre ise hastanenin açılış tarihinin 2020'nin sonbaharına ertelendiği duyuruldu. 20 Nisan 2020'de ise gazeteci Vahap Dabakan'ın sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Bayraklı Şehir Hastanesi'nin 2021 yılında açılacak hastaneler arasında olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın web sitesinde de hastanenin 2021 yılında tamamlanacağı bilgisi yer alıyor.

Hangi maliyet doğru?

Türkerler Holding web sitesinde hastane ile ilgili tanıtım sayfasında “2020'de hasta kabulüne başlanacak” derken diğer ortak Gama Holding'in web sitesinde şu ifadeler yer alıyor; “İzmir Bayraklı Hastanesi'nin temelleri 20 Mayıs 2015 tarihinde atılmıştır. İnşaat dönemi 36 ay içerisinde tamamlanarak halkın hizmetine sunulacak.” Türkerler'in bitiş tarihi 2020'yi işaret ederken Gama Holding 2018'i işaret ediyor. İki ortak arasındaki fark bununla da sınırlı değil. Türkerler inşaat maliyetini 736 milyon Euro olduğunu yazarken Gama Holding 775 milyon Euro olarak belirtiyor. Aradaki farkın neden kaynaklandığı ise bilinmiyor.