Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Seferihisar Kavakdere Mahallesi'nde, jeotermal enerji santrali için acele kamulaştırılmaya karar verildi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nce onaylanan inşaatla ilgili, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Kavakdere Mahallesi sınırları içerisinde kurulması planlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 13.10.2016 tarih ve ÖN/6528-1/03582 sayılı Ön Lisansa sahip (36 ay süreyle) 12 MWm/ 12 MWe tesis toplam kurulu gücündeki “RSC-1 Seferihisar Jeotermal Enerji Santral Alanı (JES)”na yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi, 3194 sayılı İmar Kanununun 9'uncu maddesi ve 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin ilgili hükümleri uyarınca Bakanlığımızın 23.08.2019 tarihli ve 196842 sayılı yazı ekinde re'sen onaylanmıştır.”

Zeytinlikler mevcut

Onaylanan inşaatın mandalina bahçeleri içinde kaldığını söyleyen EGEÇEP Dönem Eşsözcüsü Hüsnü Dilli, bölgede zeytin ağaçlarının da olduğunu ifade ederek, onayın kanuna göre aykırı olduğunu söyledi. Dilli, “2019’un ocak ayında yapımına başlanan ve henüz faaliyete geçmeyen RSC 1 Seferihisar Jeotermal Elektrik Santralı yeni bir hukuksuzluk, yaşam ve üretim alanları ile insan yaşamının hiçe sayıldığı bir örnektir. Seferihisar’ın Kavakdere Köyü sakinlerinden aldığımız bilgiye göre; söz konusu JES, mandalina bahçelerinin içine kurulacak. Zeytinliklere ve evlere ise 50 metre mesafede kalacak. Hukuka baktığımız da, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında 4086 sayılı Kanun'un 20'nci maddesine göre; 'Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinlerin vejetatif ve jeneratif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Zeytinlik sahaları daraltılamaz'” diye konuştu.

Onaylanmadan kuruldu

Köylülerin kullanmakta oldukları su kuyuları da JES alanı içinde kaldığını dile getiren Dilli, “JES, Kavakdere sulama barajına da 3,5 km mesafede. Öte yandan, kararnamede belirtilen ön lisans üretim için değildir, üretim için üretim lisansı gereklidir. O lisans içinde imar planının olması gerekiyor. Söz konusu JES’in, Nazım ve Uygulama İmar Planı teklifinin Bakanlıkça 23.08.2019 tarihinde onaylanmasından çok daha önce kurulumuna başlanmış olması da bir başka hukuksuzluktur” ifadelerini kullandı.

Talanla karşı karşıya

Ege Bölgesi'ninn yoğun bir JES talanıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Dilli, şöyle devam etti: “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 14.08.2019 tarihli belgesinde 'artık bundan sonra JES ve madencilik gibi projelere izin verilmemesi gerekir' denmekte ve Gediz havzasındaki yer altı sularının JES ve maden faaliyetleri nedeniyle kirlendiği belirtilmektedir. Biz EGEÇEP olarak, yetkililere seslenerek, yaşam ve tarımsal üretim alanlarını, insan sağlığını tehdit eden, yer altı sularını kirleten JES yatırımlarına izin verilmemesini talep ediyoruz.”

Acele kamulaştırma nedir?

Acele kamulaştırma, sadece özel durumlarda ve Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Normal kamulaştırmadan farkı ise bilirkişi raporlarının düzenlenmesinden sonra diğer işlemlerin kamulaştırma sonrasına bırakılmasıdır. Bu noktada temel kriter ise; kamu yararına bir durumun söz konusu olmasıdır. Acele kamulaştırma savaş durumlarında, seferberlik hallerinde ya da Bakanlar Kurulu tarafından alınacak olan bir karar sonrasında yapılabilmektedir. Bu noktada işlemler çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Bilirkişi tarafından bir bedel belirlenir ve bu bedel üzerinden işlemler yapılır.