Çoklu baro teklifinin Adalet Komisyonu'ndan geçirilmesine tepkiler sürüyor. Baro başkanlarının kentlerine dönmesinin ardından eylemler bu kez tüm Türkiye’ye yayıldı. İzmir'de de İzmir Barosu’nun daveti üzerine toplanan çok sayıda avukatın katılımı ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkez önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Aylardır kapalı kapılar ardında, Adalet Bakanı’nın, Türkiye Barolar Birliği'nin bile bilmediği bir kanun teklifinin çalışmalarının yapıldığını ifade eden İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, baro başkanlarının görüşmek istemedikleri şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

MARJİNALLEŞMEK NEDİR?

Yücel, Komisyon Başkanlığı’na da baro başkanlarının imzası ile toplantıya katılmak istediklerine dair dilekçe gönderdiklerini ancak bunun da kabul edilmediğini söyleyerek, “Sonra hala halkın karşısına çıkıp şunu söyleyebiliyorlar: Biz çağırdık, gelmediler. Ayıptır. Bulunduğunuz makamdan, yaptığınız görevden yürüttüğünüz sorumluluktan utanın, yalan söylemeyi bırakın” dedi. Tasarıyı savunanların baroların marjinalleştiği yönündeki söylemlerine de değinen İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, sözlerine şöyle devam etti: “Nedir marjinalleşmek? Kazdağları'na sahip çıkmak mı? Devam edeceğiz. Kadın cinayetlerine karşı çıkmak, kadınlar öldürülmesin demek, kadınlar yaşamak istiyorum feryatları ile yaşama tutunmak için çaba gösterirken katledilmesinler istiyorsak bu mudur marjinalleşmek? Öyleyse marjinalleşmeye devam edeceğiz. Bundan sonra daha çok kadın cinayetleri olmasın diye, bu ülkede kadınlar ölmesin diye barolar mücadele etmeye devam edecek. Nedir marjinalleşmek dediğiniz şey? Altına imza attığınız uluslararası bir sözleşmenin altındaki imzanızı inkar etmenize izin vermiyor olmamız mı? Ensar Vakfı’nda çocuklar istismara uğrarken sorumlular cezalandırılsın demek midir marjinalleşme dediğiniz şey?”

ÇAĞRIMIZA YANIT ALMADIK

Teklifin yangından mal kaçırır gibi komisyondan geçirildiğini ifade eden Av. Özkan Yücel, “Adliyelerdeki baro odalarını 1, 2, 3 numaralı barolar arasında paylaştıracaklarmış. O kadar çok odamız var ki her adliyede onları kime paylaştıracakları konusunda bir türlü karar veremediler. Biz adliyelerde yaşam savaşı veriyoruz. Bu düzenlemenin içinde, baroların adliyelerin yönetiminde temsil edilmesine ilişkin neden herhangi bir düzenleme yok? Aylardır işçi avukatlara destek olunması için çağrı üstüne çağrı yapıyoruz. Hiçbirine yanıt vermiyorlar” dedi. Açıklamanın ardından Baro binasına dönmek isteyen avukatlara ise polis, engel oldu. Uzun görüşmelerin sonunda avukatlar gruplar halinde baro binasına ulaştı.

'BU BİR FETÖ PROJESİDİR'

Manisa Barosu da çoklu baro teklifine karşı Manisa Adliyesi içerisinde yürüyüş yaptı. Avukatlar, ‘Direne Direne Kanazacağız' ve ‘Avukatlar Susmadı, Susmayacak' sloganları eşliğinde adliye koridorlarında çıkışa kadar yürüyüş yaptı. Adliyenin önünde basın açıklamasını okuyan Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, TBMM’ye getirilecek taslağın barolarda paralel yapılanma oluşturacağı belirterek, “Bu bir FETÖ projesidir. Bundan bir an önce vazgeçin’’ dedi. Arslan'ın açıklamasının ardından avukatlar Manisa Adliyesi'nin önünde yaklaşık yarım saatlik oturma eylemi yaptı.