İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Afrin harekatının, son seçimlerde alınan yenilginin tekrar yaşanmaması için başlatıldığını ileri sürerek; “Hükümet, ülke genelinde yükseltilecek milliyetçi dalga için şehit cenazelerinden medet umuyor” açıklamasında bulundu.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Suriye’nin Kuzey Batısı’nda yer alan Afrin’e başlattığı harekat sonrası, yurdun çeşitli illerinde de aralarında gazeteci, yazar, siyasetçi olmak üzere toplam 91 kişi operasyonları eleştirdiği gerekçesiyle gözaltına alındı. İzmir’de de aralarında HDP İzmir İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir’in bulunduğu 23 kişi, ‘Savaşa karşı barış istiyoruz’ açıklamasında bulundukları için gözaltına alındı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, hem başlatılan herakatı hem de gözaltıları protesto etti. DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Emek Örgütleri Sözcüsü Melih Yalçın, her türlü baskıya, gözaltılara ve tutuklamalara rağmen yeryüzünün en masum talebi olan ‘Barış’ı ısrarla dile getirmeye devam edeceklerini açıkladı. 20 Ocak’ta başlatılan Afrin operasyonu ardından sokağa çıkıp ‘Savaş değil barış’ diyerek açıklama yapmak istediklerini fakat bunun yasaklandığını kaydeden Melih Yalçın; “AKP’li yöneticiler tarafından operasyonun başladığı günden bu yana barış talep eden herkes, ‘ezer geçeriz’ denilerek hedef gösterilmiş, basın ve medya kuruluşu yöneticileri ayrıca uyarılmış, yargıya, emniyete talimatlar verilmiştir. Bu süre zarfında bütün sokak eylemleri yasaklanmış ardından barış talep edenler sosyal medya hesapları gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, tutuklanmıştır” dedi.

ŞEHİTLERDEN MEDET UMUYORLAR


Bu savaşın neden çıkarıldığını çok iyi bildiklerini söyleyen Melih Yalçın, bu savaş bahanesiyle oluşturulan milliyetçi cephenin de nedeninin belli olduğunu vurguladı. Yalçın; “Bu savaş 7 Haziran seçimlerinde ve 2017 Anayasa referandumunda alınan yenilgilerin 2019 seçimlerinde tekrarlanmaması içindir. Bu yolla OHAL’in uzatılmasına gerekçe uydurulacak, yükseltilecek Kürt düşmanlığı vasıtasıyla, milliyetçiler Hayır Bloğundan koparacak, faşist diktatörlük biraz daha tahkim edilecektir. Bütün hesaplar bunun üzerine kuruludur” iddiasında bulundu. Bütün bu hesaplarda ne Afrin’de yaşayan sivillerin, ne de oraya gönderilen askerlerin yaşamlarının bir öneminin bulunmadığını savuna Yalçın, aksine AKP iktidarının ülke genelinde yükseltilecek milliyetçi dalga için şehit cenazelerinden medet umduğunu iddia etti. Suriye’de yaşananları anımsatan Yalçın; “Bu müdahale sınırın iki tarafında akrabalık ilişkisi olan halkları derinden etkileyecek, ülkemiz içerisinde yeni kırılmalara yol açacak. Operasyonlar olsa olsa AKP-MHP iktidarına kanla sulanmış birkaç oy getirecek. Bu çılgınlıktan vazgeçilmeli” dedi.

SOSYAL MEDYALARI YOK


HDP İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok ise Anadolu Ajansı’nın gözaltındaki HDP’lilerin tutuklandığına dair geçtiği haberi yalanladı. Uzunok;”Arkadaşlarımız henüz savcılığa sevk edilmedi. İktidara yakın basının geçtiği haber daha önce de denenmiş yöntemler. Korku ve sindirme politikaları yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilse de başta İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir olmak üzere çoğu arkadaşımızın sosyal medya hesabı bulunmamaktadır. Bu da sorgulanması gereken bir durum. Cumhurbaşkanı’nın Bursa’daki konuşmasının ardından merkezden düğmeye basılmış gibi cadı avı başlatıldı” dedi.