Haber/ Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Merkezi, geçim derdine dikkat çekmek için ülke çapında kitlesel basın açıklaması kararı aldı. İzmir’de de Ege Bölge Temsilciliğinin yaptığı basın açıklamasında ‘Ekmeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza’ çağrısı yapıldı. Basmane Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuştu. ‘Artık yeter! Geçinmek istiyoruz’ sözleriyle konuşmasına başlayan Sarı, artan işsizliğe, enflasyona ve zamlara dikkat çekerek, “Biz çalışıyoruz, bir üretiyoruz, bu ülkenin ekonomisini biz büyütüyoruz ama geçinemiyoruz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz. Patronlardan çok vergi veriyoruz. İş yeri işyeri, meydan meydan anlatıyoruz. Milyonlarca işçi adına, emekçi adına, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünü biz taşıyoruz. Her sabah yeni zamlara uyanıyor, her gün yoksullaşıyoruz. Üstüne üstlük son günlerde dövizin hızla artışıyla ekmek aslanın ağzından midesine indi” sözlerini kaydetti.

‘KAYBEDİYORUZ’

AKP iktidarının ekonomi hakkındaki söylemlerini eleştiren Sarı, “Ülkeyi yönetenler "dövizden size ne” diyorlar. Bizim aklımızla dalga geçmeyin! Biz Türk Lirası kazanıyoruz, döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk Lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirket değiliz. Döviz geliri garantili ihaleleri biz almadık. Evet döviz yükseldikçe onlar kazanıyor. Ülkenin kaynaklarını ucuza kapatmaya gelen petrol prensleri kazanıyor. Peki kim kaybediyor. Türk Lirası değer kaybettikçe, biz kaybediyoruz. Emeğimiz ucuzluyor, satın alma gücümüz azalıyor. Ülkeyi yönetenler Türk Lirasının değer kaybetmesi ile övünüp buna “kurtuluş savaşı” diyorlar. Oysa paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor” diye konuştu.

‘İŞÇİ SINIFI SATILIK DEĞİL’

Avrupa’nın en düşük asgari ücretinde Arnavutluk ile yarıştığımızı söyleyen Sarı, “-Türk Lirası (TL) değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye'ye akacak- diyorlar. Yok öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir. Yabancı sermaye için, petrol prensleri ve kralları için “kelepir emek kelepir memleket” diye tezgâh açanlara direneceğiz! TL ucuzlasın, emek ucuzlasın, memleketin taşı toprağı ucuzlasın tezgahını bozacağız! Bugün ülkemize, emeğimize sahip çıkmak yurtseverliğin gereğidir” dedi.

‘DEĞERSİZLEŞTİREN POLİTİKALARDAN VAZGEÇİN’

TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesine neden olan politikalardan derhal vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yaparak sözlerine devam eden Sarı, “TL'nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır. Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere bin lira iyileştirme yapılmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır” diye konuştu.