Haber / Didar Demirci

Bayraklı Belediyesi şubat ayı olağan ikinci meclis birleşimi Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Meclis kararları oylandıktan sonra Başkan Sandal, AKP Grubunun talep ettiği belediyenin borçlarının ve yaptığı gayrimenkul satışlarıyla ilgili yazılı önergesine, yazılı şekilde cevap verdi. AKP Grubunun talep ettiği belgeler belediye meclisinde yer alan parti grup başkan vekillerine takdim edildi. Öte yandan Sandal, grup başkan vekilleri dışında mecliste her partiden en fazla 5 meclis üyesine maksimum 5 dakika konuşma süresi vereceğini açıkladı.

HIZAL’A AFET YANITI

Bir önceki mecliste söz alarak Bayraklı’nın afet bölgesi ilan edilmesine dair çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Hızal’a yanıt CHP Meclis Üyesi Alim Çankaya’dan geldi. Çankaya, “Evet serdar başkanımızın söylediği AFET Bölgesi ilan edilmesi kanunlarımızda yok. Özgür bey de gayet iyi biliyor ki başkanın afet bölgesi ilanı derken 7269 sayılı ‘Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirler’ yani yeni adıyla da ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilanıdır. Yani başkanımızın 7269 sayılı kanunu kastetmiştir. Özgür bey bu konuda fazla araştırma yapmadığı için bunu sözleriyle ikrar etti” dedi. Ardından Sandal, “Burada önemli olan bir kavramı nasıl ifade ettiğinizle ilgili değil, Onun içeriğiyle ilgili. Normalde biz afet diyoruz ama vatandaş, ‘afat’ diyor. Afat dediğinde yanlış bir şey olmuyor. Yani bizim bir şeyi halk dilinde söylememiz, kanun diliyle söylememiş olmamız yanlış bir şey söylediğimiz anlamına gelmez. Bizim ne söylediğimiz açık. Yani sizin de söylediğiniz gibi o bölgelerde ne tür kamusal yatırımlar yapıldıysa o yatırımların Bayraklı’da da olmasını istiyoruz” dedi.

NOTER KURALARINA İTİRAZLAR GECİKTİRDİ

AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Akkaş da gelen cevaba karşılık, “Afet bölgesiyle afete maruz kalan bölgelerin ayrıldığını anlatmak istedi Özgür Bey. O bölgeler ‘Afet Bölgesi’ ilan edilseydi oraya bir çivi dahi çakamıyorsunuz kanun gereği. Ama afete maruz kalan bölge ilan edilirse ki edildi. Nereler; Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Karaburun afete maruz kalmış bölge ilan edildi ve onun da gereği çalışmalar yapıldı. Aslında bunun üzerinden siyaset yapmak doğru değil. İnsanlar bir sürü sıkıntı yaşadı’ diye cevap verdi. Ayrıca depremzedelerin konutlarının teslim edilmediğine dair gelen eleştirileri de hatırlatan Akkaş, depremzedelerin belli bir kısmına evinin teslim edildiğini vurgulayarak, “Tüm deprem konutları aynı anda yapılmadı. Hepsinin bir bitim süresi var. Bitenler teslim edildi. Birçoğunun da teslim edilmemesinin nedeni de Noter huzurunda yapılan çekilişlere itirazlar geldi. Bu itirazlar sonucunda gecikme yaşandı” diye konuştu.

KREDİ TALEBİ

Depremzedelere ödenen kredinin 200 bin liradan 400 bin liraya çıkarıldığını hatırlatan Sandal, faize vurgu yaptı. Faizle ilgili de bir düzenleme yapılmasını beklediğini ifade eden Sandal, “Ancak faizle ilgili bir düzenleme yapılırsa daha iyi olacak. Böylece depremzedelerin yaralarını birazcık sarmış olacağız. Kredi konusunda alınan karar çok olumlu bir karar bu konudaki kararı destekliyoruz. Ama faizle ilgili talebimizi dillendirmekte kararlıyız” dedi. Son olarak Sandal, deprem konusunda yapılan eleştirilerin daha sağlam temeller üzerinde yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Böylece depremzedeler için sağlam kararlar çıkmasını sağlarız” sözlerini kaydetti.