Küresel felaket her geçen gün hız kesmeden büyürken, Avrupa’da kovid19 görülen ülkeler arasında teyit edilmiş bin 156 olgu, 53 iyileşme ve 38 ölüm ile 23. sırada bulunan komşumuz Yunanistan’a yeni bir vaka daha eklendi. Ayrıca eklenen bu yeni vaka; bugüne dek hiç covid 19 olgusu görülmemiş Yunanistan’ın en büyük beşinci adası ve Çeşme’ye en yakın mesafesi yaklaşık 4,1 deniz mili olan Sakız adasında teyit edilmiş ilk vaka olma özelliği taşıyor.

İlk vaka 40 yaşındaki askerde görüldü

Geçtiğimiz cumartesi günü Sakız Devlet Hastanesi’ne giden ve hafta sonunu hastanede karantinada geçiren 40 yaşındaki Patras kökenli bir Yunan askerin corono virüs testi Pasteur Enstitüsü tarafından dün pozitif olarak açıklandı. Bunun üzerine asker, hastanenin SARS koğuşuna yatırılarak tedaviye alındı. Evli olan askerin şimdi adada kimlerle, kaç kişiyle temas ettiği araştırılıyor. Askerin eşine de test uygulandı ve sonucu bekleniyor.

Askerin eşi süpermarket çalışanı

Ada halkı bir taraftan bu yeni gelişmenin şaşkınlığını yaşarken bir taraftan da son derece tedirgin oldu. Çünkü askerin eşi bir süpermarkette çalışıyor. Askerin eşinin virüse yakalandığı veya taşıyıcı olup olmadığı henüz bilinmediği için marketten alışveriş yapan, yapmayan ada halkı büyük bir panik yaşamaya başladı. Halk kendilerini evlerine kapatmaları ve sokağa çıkma yasağına uymaları nedeniyle olabilecek corono virüs vakasının adayı çok etkilemeyeceği düşünüyordu. Ancak corono testi pozitif çıkan askerin eşinin süpermarket çalışanı olması adada büyük bir panik yaşanmasına neden oldu.

Sokağa izinsiz çikanlara 150 Euro para cezası

Adada yaklaşık 15 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Halk bu yasağa uyuyor, evlerinden zorunlu haller dışında sokağa çıkmıyor. En büyük sorun ise mültecilerde yaşanıyor. Dışarı çıkıp dolaşmak istiyorlar. Mülteciler kampta kapasitenin üzerinde dar bir alanda yaşadıklarından birbirleriyle aralarındaki şiddet olayları da arttı.

Sokağa izinsiz çıkanlara ise 150 Euro para cezası uygulanıyor. Sokağa çıkacakların devlet tarafından verilen numaraya SMS ile mesaj gönderip nereye gideceklerini (banka, eczane, süpermarket vs) belirtmeleri gerekiyor. Polis durdurursa sokağa çıkma gerekçelerini gösterme zorunluğu var.

Çeşme - Sakız feribot seferleri 30 Nisan’a kadar durduruldu

Çeşme - Sakız arasındaki yaz-kış karşılıklı olarak düzenli sürdürülen feribot seferleri de geçtiğimiz 16 Mart Pazartesi günü Yunanistan’ın isteği üzerine 15 günlüğüne durdurulmuştu. Virüs vakalarının seyrine göre seferlerin tekrar başlayacağı veya erteleneceğine karar verilecekti. Süre bugün doldu. Çeşme Liman Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre ise karşılıklı seferlerin durdurulmasına 30 Nisan’a kadar devam edilecek ve son gelişmelere göre ne zaman tekrar başlayacağına karar verilecek.