Haber/ Didar DEMİRCİ

Buca Emek ve Demokrasi Platformu Sağlık Bakanı Koca’nın sözünü tutmasını istedi.

İzmir’de 30 Ekim 2020 günü meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından ağır hasar alan Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi için Buca Şirinyer’de toplanan Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, Bucalının ve hastane çalışanlarının yaşadıkları mağduriyetleri gündeme getirerek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu. Buca Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Hukuk Sekreteri Hava Akçan okudu. Akcan, hastanenin son durumuna ilişkin bilgi vererek, “30 Ekim 2020’de yaşanan İzmir depreminde ağır hasar alan Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi hizmete kapatılmıştır. Poliklinikler ve prefabrik binada bulunan acil servis düşük kapasitede hizmet vermeye devam etmektedir” diye konuştu.

“Buca’da sağlık hizmetlerine ulaşılamıyor”

Hastane çalışanları başta olmak üzere, hastane çevresinde hizmet veren eczane ve işyerlerinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğine değinen Akcan, “Bu durum sağlık emekçilerinin sorunlarının üzerine yenilerini ekleyerek yıpranmalarını artırmış motivasyonlarını düşürmüştür” dedi. Akçan, öte yandan Buca’nın İzmir’in en kalabalık ilçesi olduğuna dikkat çekerek, “Hastanenin kapatılmasıyla birlikte başta İzmir’in en kalabalık ilçesi Buca’nın halkı olmak üzere çevre ilçelerde yaşayan halk da pandemi koşulları göz önünde bulundurulduğunda sağlık hizmetine ulaşmada zorluklar yaşamış, vatandaşlar özel hastanelere mecbur bırakılmıştır” diye konuştu.

“Sözlerini tutmadılar!”

Depremin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ve bakanlık yetkililerinin hastaneyi ziyaret ettiğini ve bir söz verdiğini hatırlatan Akcan, “Buca halkını hastanesiz bırakmayacakları ve 15 Ocak 2021 tarihinde 250 veya 300 yataklı Sahra Hastanesinin hizmete açılacağı sözü verilmiştir. Aradan geçen bunca zamana rağmen hastanenin ihalesi dahi yapılmamış, süreçle ilgili kamuoyuna da herhangi bir bilgi verilmemiştir. Hastane binasının yıkılıp yeni hastane binasının ne zaman yapılacağı belirsizdir. Özel hastanelere akla gelebilen her türlü teşvikleri sunan, hasta garantili şehir hastanelerinin ödemelerini geciktirmeyen, yandaş müteahhitlerin yüzlerce hastane yapmaya yetecek vergi borcunu silen hükümet; Buca halkına verdiği hastane sözünü tutmamaktadır. Bizler Buca emek ve demokrasi güçleri olarak halkın hastanesinin en kısa sürede yapılıp, hizmete açılmasını istiyor ve sağlık hizmetinin herkes için parasız ve kolay ulaşılabilir olması için Buca halkını ve tüm İzmir’i hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.