Haber/ Didar DEMİRCİ

İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi güvenlik görevlimiz Tuğrul Okudan’ın, görevi başındayken bir hasta yakını tarafından bıçaklı saldırıya uğraması sonucu hayatını kaybetmesine sağlık çalışanlarından tepkiler dinmiyor. İzmir’de Ege Üniversitesi Hastanesi önünde bir araya gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık-İş, Türk Sağlık-Sen, Birlik Sağlık-Sen, Türk Sağlık-Sen, HEP-SEN ve Türkiye Sağlık İşçileri temsilcileri; sağlık alanında artan şiddet olaylarına karşı ses yükselti.

Konuya ilişkin yapılan basın açıklamalarında mevcut iktidarın sağlıktaki şiddete göz yumduğu vurgulandı. Sağlığın ticarileştiğine dikkat çekilen açıklamalarda ‘Sağlıkta Dönüşüm’ politikalarının tıkanıldığı ifade edildi.

GÜNDE 80 ŞİDDET OLAYI

Sağlık Bakanlığı ve hükümetin yıllardır biriken sorunları artık halının altına süpüremediğini dile getiren SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Sağlık sisteminde günde ortalama 80 tane şiddet olayı kayıtlara geçmektedir. Bu bir tesadüf olamaz. Bu bir hükümet politikasıdır. Sağlıkta şiddet, yıllardır yapılan uyarılara kulaklarını kapatan ve meslek örgütlerinin bilgi ve birikimini dikkate almayan kamu yönetiminin, tıkanmış sağlık sistemini yürüyormuş gibi göstermeye çalışmasının sonucudur” sözlerini kaydetti. Sağlık sistemindeki bozulmaların bedelini sağlık çalışanlarının ve toplumun ödediğini söyleyen Batmaz, “Bu sistemi ben çalıştıramadım, sen zorla ve şiddet kullanarak çalıştırmalısın diyerek, toplumun sağlık hizmetini adeta zor kullanarak almasının önünü açan politik yaklaşımı sergilemektedir. Bu yaklaşımı kınıyoruz, reddediyoruz ve değiştirmeye ant içiyoruz” dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI MECLİSE GELSİN

Sağlık alanında çalışan sendika ve meslek odalarının sağlıkta şiddet yasası konusundaki önerilerinin bir an önce meclise getirilmesi için çağrı yapan sendikalar, tüm sağlık kuruluşlarında, en yüksek derecede güvenlik önlemleri alınmasını; caydırıcı, günlük pratik ve yasal süreçler bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Sağlık alanındaki terörün ülkenin en büyük sorunu olduğunu haykıran sendikalar, “Evimizden çıkarken, can korkusu ve ölüm kaygısıyla işimize gitmek istemiyoruz. Bir canın daha kaybedilmesine tahammülümüz yoktur. Bu vahşet önlenmelidir” mesajını verdiler.

SAĞLIKTAN SİYASİ RANT ELDE ETME GAYRETİNDELER

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol da her türlü şiddete karşı olduklarının altını çizerek, “Çıkarılmayan, geciktirilen yasaların; geciktirilme gerekçesi vatandaş memnuniyetini sağlamak ve vatandaş şikayetlerini azaltmak… Sağlık hizmetleri sunumu üzerinden siyasi rant elde etme gayretinden bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor” diye konuştu.