Haber / Didar DEMİRCİ

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi, ekonomik ve özlük haklarının verilmesi için bir günlük iş bırakan sağlık çalışanları Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yaptı. İzmir Sağlık Platformu çatısı altında yapılan ortak açıklamayı İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı okudu. Sağlık çalışanlarının taleplerini ve yaşadıkları zorlukları dile getiren Çamlı, “Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirene bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz” dedi. Öte yandan sağlık çalışanları grev alanında “Bakan Fahrettin bizi mahvettin. Sağlık haktır satılamaz. Sağlıkta şiddet sona ersin” şeklinde sloganlar attılar.

Sistemin yükünü bizler çekiyoruz

Sağlıkta dönüşüm programı nedeniyle tüm yükün sağlık çalışanlarının üzerine bindirildiğini dile getiren Çamlı, “Oluşturulan kar odaklı bir sağlık sistemi ile hekimlerin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleştirilmiş, gelinen aşamada sağlığa erişimde giderek artan sorunlar ortaya çıkmış ve sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir. Bu işlemeyen, sağlık sisteminin tüm yükünü ise sağlık çalışanları çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler. Hekimlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik durumlarıyla ilgili sorunları pandemi sürecinde daha da belirginleşmiştir. Giderek derinleşen ekonomik kriz hekimlerin ücretlerini eritmiş, açlık sınırında bir ücrete mahkûm etmiştir. Sağlıkta nitelik değil nicelik ön planda tutularak performans sistemine göre hekimler daha çok çalışmaya mahkûm edilmişlerdir. Hekimler beş dakikada bir hasta bakmaya zorlanmaktadırlar. Hekimleri tüketen performans sistemi iş barışını da bozmaktadır” sözlerini kaydetti. Liyakatsiz atamalar nedeniyle iş yerlerinde sağlık çalışanlarına mobbing uygulandığını dile getiren Çamlı, “Antidemokratik uygulamalar nedeniyle giderek tükeniyoruz” dedi.

‘Uzun süreli greve hazırız’

Sağlık çalışanlarının taleplerini hatırlatan Çamlı, yetkililere son olarak seslendiklerini belirterek, “Bu size son uyarımız. Dikkate almazsanız uzun süre iş bırakmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Çamlı, “Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirene bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerinin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken sağlık alanında büyük buluşmalar gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli greve hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” diye konuştu.