Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’deki sağlık çalışanları ‘Oylama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Haklarımız için Beyaz Grevdeyiz’ diyerek yarın iş bırakıyor. Acil ve Yoğun Bakım Servisleri haricinde İzmri’deki 11 hastanede sağlık personeli iş bırakacak. İzmir Sağlık Platformu çatısı altında iş bırakan sağlık çalışanları, iktidara seslenerek uzun zamandır talep ettikleri haklarını hatırlattı. Sağlık çalışanlarının taleplerini sıralayan Genel Sağlık İş İzmir Şube Sekreteri Ali Kemal Akgül, “İnsanca yaşayacağımız ve emekliliğe yansıyacak temel ücret istiyoruz. İnsanca çalışma koşulları istiyoruz. Biliyorsunuz ki Genel Sağlık İş Sendikası’nın 2019 yılında TBMM’ye sunduğu ‘Sağlıkta Etkin Şiddet Yasası’ AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Söz konusu yasanın çıkmasını istiyoruz. Ek göstergelerin; sağlık personeli için 3600, hekimler için 7200 olarak düzenlenmesini istiyoruz. Ocak’ta yapılacak zam öncesi bunlar gündeme geldi. Bir sözlerini tutmadılar, bir de tüm sağlık personellerini kapsayacak şekilde bir düzenleme istiyoruz. Kovid 19’un meslek hastalığı olmasını istiyoruz. Personel eksikliğinin giderilmesini istiyoruz. Beş dakikada muayene süresi olmaz. Hekimler hastalarına muayene için yeterli zamanı ayırmak istiyor. Son olarak liyakatsiz atamalar nedeniyle hastanelerde ciddi oranda mobbing ve ayrımcı uygulamalar arttı. Biz liyakatsiz atamaların son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

HAKKIMIZI ALANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ

Sağlık çalışanları ve hekimlerin özlük hakları, ekonomik koşulları ve çalışma ortamlarıyla ilgili taleplerinin yerine getirilinceye kadar eylemlilik sürecinin devam edeceğini vurgulayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Emek bizim, söz bizim diyerek çıktığımız mücadelede taleplerimizi dile getirdiğimize karşın ne yazık ki yetkililer tarafından dikkate alınmadık. Biz artık oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz. Artık hakkımız olanı istiyoruz. Bu konuda eylemliliğimiz haklarımızı alana kadar devam edecek” dedi. Çamlı, sağlık çalışanlarının taleplerinin gayet meşru ve insani olduğuna dikkat çekerek, “Taleplerimize baktığınız zaman bunların hiçbirinde kabul edilemeyecek bir durum söz konusu değil. Yetkililerin şu ana kadar kulaklarını tıkaması nasıl bir yönetim anlayışı olduklarına yönelik fikir veriyor. Son bir yılda 1400’ü aşkın genç hekim yurt dışında çalışmak için ülkeyi terk etti. Dolayısıyla bu taleplerimize kulak vermeliler ve talep ettiğimiz düzenlemelerin biran önce hayata geçmesi gerekiyor” sözlerini kaydetti.

BU MÜCADELE HERKES İÇİN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz da sağlık emekçilerinin talepleri dışında şu noktalara değindi:

“Durumun ciddi olduğunu artık sağlık hizmetinin üretilemez hale geldiğini hem sağlık emekçilerinin haklarının her geçen gün geriye gittiğini hem de halkın sağlık hizmetine ulaşamadığı bir durumu sürekli konuşuyoruz. Aslında bu 8 Şubat görevdeyiz- grevdeyiz eyleminin temel iki başlığı var. Birincisi vaatlerle bizleri bir şekilde öteleyen, haklarımızı vermeyen sağlık bakanlığına ve iktidara sesleniyoruz. Sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının verilmesini istiyoruz. Aynı zamanda diğer başlık da halk sağlığının ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz olmasının artık alt yapısının oluşması gerektiği için bunun mücadelesini veriyoruz. Birkaç yıl sonra kendimizi muayene ettirebileceğimiz hekim, hemşire ve teknisyen bulabilmek için bu eylemi yapıyoruz.”

Grevin etkin olarak yapılacağı hastaneler

İzmir Sağlık Platformu çatısı altında ‘Haklarımız için Beyaz G(ö)revdeyiz’ başlıklı eylemle İzmir’de yeniden iş bıraktı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere, iş bırakılan hastaneler sırasıyla şu şekilde:

“İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eşrefpaşa Belediye Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi”