Sağlık emek ve meslek örgütleri, pandeminin ikinci yılına ilişkin birçok ilde gerçekleştirdikleri açıklamarla tepkilerini dile getirdi. Türkiye'de ilk kovid vakasının açıklandığı 11 Mart 2020'den beri 'salgının değil algının' yönetildiğini belirten sağlıkçılar, yaşamını kaybeden 519 sağlık emekçisi için "Korunması ve önlenmesi mümkün olan bir hastalık yüzünden öldüler. Sorumluları biliyoruz, unutmuyoruz ve affetmiyoruz” dedi.

İzmir Sağlık Platformu pandeminin üzerinden geçen iki yıla ilişkin basın açıklaması yaparak, yanlış yürütülen sağlık politikalarına tepki gösterdi. İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri "Pandeminin ağır sonuçlarının sorumlularını biliyoruz" pankartı açarken, "Yaşamak yaşatmak istiyoruz", " Sağlık çalışanları yalnız değildir", "Sağlıkçılar değil pandemiyle savaş", "İşçi memur el ele genel greve" sloganları attı.

Açıklamaya DİSK, KESK, Birleşik Kamu İş,  İzmir Baro Başkanı, Kent Konseyleri ile siyasi partiler de katıldı. Açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı , “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamlara göre bile vefat sayısı 95 binin, gerçek rakamlar ise 250 binin üzerinde. Korunması ve önlenmesi mümkün olan bir hastalık yüzünden öldüler” diyerek sözlerine başladı.

"SİYASİ RANT HEDEFİYLE POLİTİKALAR ÜRETİLDİ"

Çamlı, aradan geçen iki yılı, “İlk günden beri gerçekleri gizleyen ve çarpıtan, yanlış yürütülen sağlık politikaları hayata geçirildi.  Alınmayan önlemler, uygulanmayan tedbirler ve bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, uzmanlık derneklerinin, sağlık emek örgütlerinin uyarılarına kulak tıkandı” diyerek yaşananları özetledi.

Zorunlu işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek çağrılarına rağmen üretimin durmadığını da hatırlatan Çamlı, “Destek sermayeye, açlık emekçiye düştü” dedi. Son olarak ise “Sorumluları biliyoruz. Unutmuyoruz ve affetmiyoruz” fadelerini kullandı.

GENEL GREV GENEL DİRENİŞ ÇAĞRISI

Açıklama sonrası konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, pandemiden bu yana işçi sınıfı açısından da zor süreçlerin yaşandığını belirterek, "Çarklar dönsün ölen ölsün" anlayışını sürdüren iktidarı eleştirdi. Sarı, "Bu kapitalist, vahşi düzen bize tek bir direniş alanı bıraktı. Biz genel grev genel direnişi örgütlersek bu iktidardan da bu kötü düzenden de kurtulacağız" dedi.

"SAĞLIK HAKKINA GELİNCE PARA YOK"

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ise, yaşanan bütün ölümlerin sorumlularının yanlış uygulamaların kararını verenler olduğunu söyleyerek, "Köprü geçişlerine garanti paralar ödenmeye devam ediyor. Şehir hastanelerine yapılan harcamalar sür git devam ediyor. İş hekimlere, memurlara, ücretsiz sağlık hakkına gelince nedense para bulamıyoruz" diye eleştirdi. (EVRENSEL)