Haber/ Didar DEMİRCİ

BioNTech aşılarının sevkiyatında yaşanan sorun nedeniyle sağlık çalışanlarının vatandaşla karşı karşıya kalacağı ve sağlıkta şiddet vakalarının görüleceği yönünde uyarılarda bulunan sağlık meslek örgütleri, bugün ikinci şiddet vakasına şahitlik etti. Çiğli 5 Nolu Güzeltepe Aile Sağlık Merkezinde meydana gelen olayda, hemşire Meltem Akçelep, randevu gününden önce gelen hastaya; randevu gününde gelmesini, onun öncesinde aşı yapamayacağını söylemesi üzerine hasta, küfür ve hakaretlerle hemşireye çıkıştı. Bunun üzerine Hemşire Akçelep, ‘Beyaz Kod’ çağrısı yaptı.

Bizi şiddetle burun buruna bırakıyor

Çiğli’deki ASM’de yaşanan olaya ilişkin basına açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Aslında biz elimizde var olan aşılarla, randevusu olan hastalara aşılama yapıyor. Bunun sebebi de BioNTech aşısında yaşanan sevkiyat sorunu. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı da açıklama yaptı ve vatandaşa randevusuz aşı olmaya gitmemelerini söyledi. Şimdi, toplumun bir an önce bağışıklığını kazanması için aşı kampanyaları yürütüyoruz. Aşı karşıtlığının önüne geçmeye çalışıyoruz ama maalesef aşının gecikmesi hem aşılama sürecini yavaşlattı hem de yine biz sağlık emekçilerini şiddetle burun buruna getirdi. Bu konuda çalışanlar çok tedirgin. Her an fiziki bir şiddet yaşama tedirginliği içindeyiz. Bir an önce bu aşı krizinin çözülmesini ve sağlıkta şiddete karşı caydırıcı cezaların çıkmasının istiyoruz” dedi.

Problemin kaynağı sağlıkçılar değil

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu da konuya ilişkin İzmir’de iki günde yaşanan ikinci sağlıkta şiddet vakası olduğuna dikkat çekerek, olaya ilişkin adli sürecin başladığını duyurdu. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ve onun avukatı Mithat Kara’nın olayla yakından ilgilendiği vurgulanarak şu noktalara değinildi:

“Aşılamada yaşanan sıkıntılar sağlık çalışanlarına şiddet olarak dönmeye devam ediyor. Aşılama yaşanan sistemsel sorunlar nedeniyle, sağlık çalışanları ve vatandaşlar her geçen gün karşı karşıya gelmeye devam etmektedir. Sağlık çalışanları, aşılamada yaşanan sorunların sorumlusu değildir. Aşılama konusunda yaşanan sistemsel sorunların ivedilikle çözülmesi, sağlık otoritesi tarafından halkın doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Sistem kaynaklı sorunlar, sağlık çalışanlarına şiddet olarak geri dönmektedir. Şiddete alışmayacağız. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınıyoruz. Şiddete karşı her türlü mücadelemiz devam edecektir.”