Erzurum Valisi Sayın Okay Memiş’in kamu personellerinin vatandaşlara davranış şeklini eleştirerek, özelliklede hastane çalışanlarının hastalara mendebur gibi davranmaması yönünde açıklamalar yapmıştı. Vali Memiş'in sözlerine ilk tepki Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı 'dan geldi.

Ahmet Doğruyol yaptığı yazlı açıklamada;

“Sağlıkta şiddetin her geçen gün arttığı, her gün onlarca belki de yüzlerce sağlık çalışanına şiddetin uygulandığı şu zamanda bir il valimizin memurlara ve özellikle de sağlık çalışanlarına yönelik mendebur gibi davranmayın sözleri talihsiz bir açıklamadır.

Bazı basın yayın organlarında çıkan habere göre Erzurum Valisi Sayın Okay Memiş’in kamu personellerinin vatandaşlara davranış şeklini eleştirerek, özelliklede hastane çalışanlarının hastalara mendebur gibi davranmaması yönündeki açıklamaları kabul edilemez.

Geçmiş yıllarda da devlet büyüklerimizin bu ve buna benzer açıklamaların sonucunu maalesef bu gün sağlık çalışanlarına şiddet olarak görmekte ve yaşamaktayız .

Bizler sağlık sendikası olarak 7/24 kesintisiz hizmet veren sağlık çalışanlarımızı şiddetten korumak için çaba harcarken, sağlıkta şiddet yasası çıksın diye çabalarken, bir il valimizin il koordinasyon toplantısı açılışındaki konuşmaları memurları ve özellikle sağlık çalışanlarını derinden yaralamıştır.

Şehir hastanesinin yakında açılacağını herkesin özel sektör mantığıyla ve CEO mantığıyla hareket etmesi gerektiğini, ifade eden sayın valiye diyoruz ki; sağlık hizmetlerinde CEO mantığıyla değil, hizmet mantığıyla hareket edilmelidir. Maalesef hastanelerimiz son yıllarda özel işletmelere dönüştürüldüğü için para kazanma derdi ön plana çıkmış, vatandaşın kolay ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti alması ikinci plana atılmıştır. Bir il valimizin önceliği hastanenin para kazanması değil vatandaşımızın sağlığının korunmasını ve sağlık hizmeti almasını ön plana çıkarmak olmalıdır.

Her gün yüzlerce sağlık çalışanımızın hakarete, küfüre, sözlü ve fiziki şiddete uğradığı şu ortamda devlet büyüklerimizden memurlarımıza ve şiddete en çok maruz kalan sağlık çalışanlarımıza yönelik koruyucu kollayıcı ifadeler bekliyoruz. Memurun vatandaşa verdiği hizmette sıkıntı var ise, elbette bunun karşılığı olan cezalar 657 sayılı devlet memurları kanununda vardır. Çalışanlarımızın da vatandaşlarımızın da hakkı korunmalıdır.

Bir ildeki memurlarımızın en üst amiri valilerimizdir. Valilerimizin mahiyetindeki memurlarımızın haklarını da korumaları memurlarımızın en doğal beklentisidir.” ifadelerini kullandı.