Haber/  Gökçe ADAR / Arif ARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de AKP grup toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, hekimlere yönelik düzenlemelerin olduğunu ifade etmişti. Düzenlemelerin sağlık emekçilerini mutlu edeceğini belirten Koca, “Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira ek gösterge zammını öngören maddelerin mecliste kabul edilmesine ilişkin açıklama yapmıştı. Koca'nın açıklamaları sonrası, ayrımcılığa uğradıklarını ifade eden sağlık çalışanları, iş bırakarak tepkilerini dile getirmişti. Geçen hafta iş bırakan sağlık emekçileri, 15 Aralık tarihinde (yarın) de iş bırakacaklarını duyurdu. Hekimler de, 3600 ek gösterge ve maaş düzenlemesinin kendilerini mağdur edeceği gerekçesiyle, yarın yapılacak olan eyleme katılacaklarını duyurdu. Tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak yapılacak eylemin İzmir ayağını ise İzmir Sağlık Platformu'nun gerçekleştireceği kaydedildi. Buna göre, yarın İzmir Tabip Odası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), İzmir Şube, Genel Sağlık-İş Sendikası İzmir Şube, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İZASED) Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube ile Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği (TAHUD), Birlik Sağlık Sen üyeleri iş bırakma kararı aldı. 

EYLEMLER DEVAM EDECEK 

KESK Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası İzmir Yöneticisi Hülya Baran Ulaşoğlu, “Yarın, iktidarın bizi duyabilmeleri için bir kez daha iş bırakacağız. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Kimyamız, psikolojimiz bozuldu. Hakkımızı alıncaya kadar mücadele edeceğiz. Ekmeğimizi bölüyoruz, mücadelemizi büyütüyoruz. Büyütmeye de devam edeceğiz. Bizimle dalga geçer gibi açıklamalar yapıyorlar. Hakkımızı alıncaya kadar, eylemlerimiz devam edecek” dedi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırı altında çalıştıklarını kaydederek, “İnsanca çalışma koşullarında, özlük haklarımız ve ödemelerimiz gasp edilmeden, mesleğimiz itibarsızlaştırılmadan, emeğimiz değersizleştirilmeden sağlık hizmeti vermek istiyoruz.Böyle adaletsiz bir uygulamanın gerekli düzenlemeler yapılarak pandemide özveri ile mücadele eden sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığının verilmesini istiyoruz. Üniversite/SSK/BAĞ-KUR ayrımı yapılmadan, hekim, hekim dışı ayırımı yapılmadan  sağlık emekçilerinin ücreti yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan, eylemde acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak, Kovid-19 veya Kovid-19 şüphesiyle başvuranların poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek.

Duran: Hekimler durumdan rahatsız

Konuyla ilgili 9 Eylül Gazetesi'ne bir açıklama yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, hekimlerin özlük hakların iyileştirilmesine yönelik düzenlene yapan yasanın geri çekilmesi hastanelerde çalışan hekimlerin tepkisine neden olduğunu söyledi. Bu tepkinin, TTB'ne iş bırakma talebiyle bir baskı oluşturması sonuca TTB'nin bir günlük uyarı niteliğinde grev kararı aldığını ifade eden Duran, şunları söyledi:

" TBMM'nde hekimlerin özlük haklarının iyileştirlmesini düzenleyen yasanın geri çekilmesi, hekimlerin arasında ciddi bir rahatsızlık yarattı. Bu rahatsızlık tepkiye dönüştü. Bu tepki TTB'nin iş bırakma yolunda karar alınması baskısını oluşturdu. Zaten TTB yasanın kapsamı ve içeriği konusunda talepleri dike getirecek bir mitin düzenlenmesi hazırlığı vardı. Bu baskı öne çekilerek 16 Aralık Perşembe günü yapılması kararına dönüştü. Zaten zor şartlarda ve gelir açısından da zorluk içinde olan hekimler, bu özlük hakları düzenlemesini beklerken, geri çekilmesi rahatsızlık yarattı. Manisa'da da hekimler arasında bu konuda rahatsızlık hayli fazla ve iş bırakma eylemine sıcak bakıyorlar. O gün hayli bir destek olacak kanısındayım. Bu konuda beni arayan hekim sayısı çok fazla ve iş bırakma kararının isabetli bir karar olduğunu, buna destek olacaklarını söylediler. Şimdi bu uyarı iş bırakma eyleminin hazırlıkları başlatıldı.''

Bu sürecin hekimler arasında istifayı yeniden hızlandırma yönünde bir kararı oluşturmasına neden olabileceğini kaydeden Duran buna yönelik ve Manisa'daki pandemi sürecine ilişkin de şunları belirtti:

" Bu özlük hakların iyileştirmesine yönelik yasanın geri çekilmesi hekimler arasında istifa kararını yeniden körükleyecektir. Süreç içinde bunu izleyeceğiz. Pandeminin yeni bir varyant izlemi ile yeni bir süreci daha başlattığı bu günlerde Manisa'da yeni varyant omigron gözlemlenmezken, İzmir, Manisa arasındaki giriş çıkışlar bu varyantın Manisa'yı da etkilemesi an meselesidir. Önlemler alınmalı lokal denetimler artırılmalıdır. Manisa'da covid süreci şuara durağan gözükse de ciddi bir düşme eğilimi yönünde değildir. Manisa'da çok olağanüstü bir durum söz konusu gözükmüyor. Aşılama artmalı, önlemler gevşetilmeden sürdürülmelidir.''