Haber/ Gökçe ADAR

2012 yılında Bakanlar Kurulu'nun kararıyla, İzmir'in Karabağlar ilçesi Cennetçeşme, Limontepe ve Uzundere semti riskli alan ilan edilmiş ve ilan edilen 540 hektarlık alanın kentsel dönüşüme girmesi kararlaştırılmıştı. Resmi Gazete'de çıkan ilanda; “İzmir İli, Karabağlar İlçesinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 29/11/2012 tarihli ve 1993 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2'nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 7/12/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır” ifadesi yer almıştı. Ancak 10 yıl önce başlaması gereken kentsel dönüşüm, bölge halkını mağdur etti. İddiaya göre; Karabağlar'ın üçte birlik bölümünü kapsayan ve 16 ayrı mahallenin beklediği bu dönüşüm rantın önünü açtı. Bölgenin riskli alan ilan edilip, kentsel dönüşüme karar verilmesi sonrası mahalleliyle görüşen TOKİ, vatandaşların oturduğu bahçeli müstakil konutları yıkıp, yerine yeni yapılacak binalardan her aileye birer daire teklifinde bulundu.

SATIŞA ÇIKARILDI

Müstakil konuttan vazgeçmek istemeyen bölge halkı, hazırlanan imar planlarının iptali için 10 kez imar planlarına itiraz etti, 8 sefer de iptal davası açtı. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan ancak tek bir yıkımın dahi yapılmadığı riskli alanda, vatandaşlar yaşamaya devam ederken, 'Yenitepe İzmir' konutları inşa edildi. Ancak konutlara kimse geçmeyince, konutlar ticari bir projeye dönüşerek, TOKİ aracılığıyla satışa çıkarıldı. Konutların bir kısmı açık artırma usulü ile satılması planlanırken, bir diğer kısmı ise 1 milyon TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıktı.

'RANTIN ÖNÜ AÇILDI'

Yıllardır belirsizliğin var olduğunu ve yapılanın rantsal dönüşüm olduğunu ifade eden bölge halkından Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Halil Ecevit, “Mağduriyeti 10 yıldır yaşıyoruz. Bizi taşımak istedikleri konutlar heyelan bölgesinde, dere yatağının üzerinde, mera alanında bulunuyor. Ne hikmetse gelip oraya gökdelenleri diktiler. Madem burası riskliydi, neden bu konutlar yapıldı?” sözleriyle tepki gösterdi. Ecevit, sözlerine şöyle devam etti: “Konutlara yerleşmemiz için çok zorlandık. Evinizi verin, bir daire verelim üzerine bir daire daha verelim gibi teklifte bulundular. 60 bin TL'ye evlerimizi alıp, bizi 200-300 bin TL'ye borçlandırmaya çalıştılar. Kabul etmedik. Burada oturan vatandaşların zaten durumları belli. Biz o konutların aidatlarını bile ödeyemeyecek düzeydeyiz. Amaçları kentsel dönüşüm değil. Kentsel dönüşüm adı altında rantın önünü açtılar. Biz, riskli alan kararının kaldırılması ve yapılacak imar düzenlemesiyle vatandaşa kendi başına binasını yenileme fırsatı verilmesini istiyoruz.”