9 Eylül Rektörlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde ki bazı uygulamalara itiraz eden akademisyen ve örgütlü oldukları sendikaya “uyarı yazısı” gönderdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, barış akademisyenlerini ve Eğitim-Sen’i OHAL yetkilerini kullanmakla tehdit etti. Tehdidin kapsamını akademisyenlere yönelik soruşturmaları haber yapan gazete ve gazetecileri de kapsayacak biçimde genişleten rektörlüğün üniversitede yaşananlara yönelik haberlere açılacak davalarda taraf olacağını vurgulaması dikkat çekti.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Hakan Dirik'in haberine göre, 3 rektör, en az 4 komisyon ve en az 12 soruşturmacı değiştiren DEÜ’deki hukuksuzluklar olduğunu iddia ederek isyan eden akademisyenler ve bağlı oldukları Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu sendika üyeleri, yaşananları rektörlük önünde kamuoyuyla paylaşmıştı. Sendika, ayrıca açıklamayı bilgi notu olarak tüm akademisyenlere elektronik postayla ulaştırdı. Gelişmelerin basın organlarında yer bulması üzerine rektörlük, soruşturmalara konu barış akademisyenleri ve sendikaya “uyarı yazısı” gönderdi. 25 Ocak tarihli yazıda, bilgilendirmeyi yapan akademisyen ve gazeteciler OHAL yetkilerini kullanılarak tehdit edildi.

Bunun üzerine akademisyenler ve sendika, cevap yazısı kaleme alarak rektörlüğe gönderdi. DEÜ’de barış akademisyenlerine yönelik OHAL kapsamında açılan herhangi bir soruşturma olmadığı kaydedilen açıklamada, rektörlüğün “cadı avı başlatacağını” ilan ettiği vurgulandı. “En asgari düzeyde bile olsa üniversite niteliği taşıyan, ifade özgürlüğünü koruyan, personelin ‘bilgilerine sunarken’ onları tehdit etmeyen bir yönetim anlayışına sizi davet ediyoruz” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “DEÜ yönetimi hukuksuzluğa devam etmektedir. ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Mensuplarına Önemli Duyuru’ başlıklı e-postayla yeni bir cadı avı başlatacağını ilan etmiştir. Üstelik barış imzacılarını da haklarında açılmış bir dava bile yokken suçlu ilan etmeye çalışmıştır. Üniversitede itiraz edeni, hukuk talep eden herkesi tehdit ederek susturacağını belirtmiştir. Basını ve demeç verenleri tehdit etmek suç değil midir? Hukuksuzluğa itirazımız sürecektir, bundan hiç şüpheniz olmasın.”