Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Urla ilçesi Gülbahçe ve İçmeler mahallelerine 600 metre uzaklıkta Cantürk İnşaat tarafından yapılması planlanan taş kalker ocağı projesinin ÇED süreci başlamıştı. Evlerinin çok yakınında olduğu için projeye karşı çıkan mahalle sakinleri imza toplayarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne teslim etmişti. Söz konusu projenin, '1. Derece SİT Alanı' içerisinde bulunması ve 3 kilometre yakınında zeytin ağaçları olması gerekçesiyle, ÇED süreci iptal edilmişti. Proje iptalinden yaklaşık 2 ay sonra, ‘ÇED olumsuz’ kararı verilen proje için, firma bir kez daha başvuruda bulunmuştu. Proje dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ikinci başvurudaki proje için çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatıldığını duyurmuştu. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre; 70.41 hektarlık ruhsat alanının 25.09 hektarlık alanında yıllık 800 bin ton kapasiteli kalker çıkarılması planlanmış, ilk proje dosyasında, projenin ÇED alanı 24.61 hektar iken ikinci proje dosyasında proje alanı 25.09 olarak belirlenmişti. İlk projenin toplam maliyeti için 2 milyon 390 bin TL iken ikinci projenin maliyeti ise 7 milyon 223 bin TL olduğu ifade edilmişti. Süreç devam ederken, gazetemizde çıkan haber vesilesiyle konuyu öğrenen bölge halkı ise, kendilerine hukuksal süreçlerde yardımcı olan Av. Şehrazat Mercan öncülüğünde, konuyu yargıya taşıma kararı aldı.

'NEDEN BU ISRAR?'

Av. Şehrazat Mercan, “Burasıyla ilgili büyük bir ısrar var. Mahalle halkıyla sürekli görüşme halindeyiz. Konuyu yargıya taşıma kararı aldık. Dava hazırlığı içerisindeyiz. Daha önceki proje için de dava açmıştık ve proje için ÇED olumsuz kararı verilmişti. Yani zaten bu bölge için bir ÇED kararı var. Tekrar bu projenin sınırlarını genişletip, bu kadar ısrar edilmesine anlam veremiyoruz” diye konuştu. Bir önceki ÇED dosyasının durdurulması ve projenin iptal edilmesi için imza toplayıp, mücadeleleriyle süreci durdururan mahalle halkı ise gerekirse tekrar aynı imzaları toplayıp, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne götüreceklerini ifade etti.

‘İPTAL ETTİRECEĞİZ’

Zeytinler Mahallesi Muhtarı İhsan Özdemir, “Bizim hiç bir şeyden haberimiz yokken ÇED süreci başlatılmış. Biz bir önceki projeden kurtulduk, kazandık diye düşünürken şimdi de bu çıktı. Tekrar aynı süreç. Şehrazat Hanımla birlikte bu projeyi de iptal ettireceğimize eminiz. Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Gülbahçe Mahalle Muhtarı Halil Şener de, kendilerine haber verilmeden sessiz sedasız bir şekilde projenin ÇED sürecinin başlatılmış olmasının doğru olmadığını ifade ederek, “Bir önceki projenin ÇED iptali yazısı daha yeni elimize ulaşmışken, sessiz sedasız yeni bir sürecin başlaması pek de hayırlı bir şey değil. Elbet bir gün projeyi öğrenecektik zaten bizim haberimiz olmadan nasıl yapacaklardı? Fakat ısrarla anlamadıkları bir şey var ki, biz bu tesisi köyümüzde istemiyoruz. Bıkmadılar, usanmadılar bizimle uğraşmaktan” diye konuştu.