Haber/ Didar DEMİRCİ

Evleri ağır hasar gören depremzedeler için proje alanlarında TOKİ tarafından yapılan konutlar, depremzedenin yüzünü güldürmedi. Proje Alanları Mağdurları adı altında birleşen depremzedeler, yaklaşık 16 aydır mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor. Yaşadıkları sorunları hatırlatmak ve yetkililere çağrıda bulunmak amacıyla Proje Alanları Mağdurları olarak, depremde yıkılan Barış ve Cumhuriyet Sitesi Bloklarının bulunduğu alana inşa edilen TOKİ konutlarının önünde bir araya gelen depremzedeler, daha fazla mağduriyetin yaratılmamasını ve sorunların bir an önce çözülmesini istiyor. Depremzedeler adına basına açıklamada bulunan İncilay Irmak, “Depremden bu yana geçen süre zarfında, 16 aydır proje alanları olarak oluşan mağduriyetlerimiz azalmak yerine artarak devam etmektedir. Bu nedenle tüm kurumlara ve yetkililere çağrı niteliğinde bu açıklamayı yapıyoruz” dedi.

EVİMİZİ NEYE GÖRE TESLİM ETTİNİZ?

Evlerini kaba inşaattan farkı olmayan bir şekilde teslim aldıklarını hatırlatan Irmak, “Yapılan kira yardımları, evlerimizin teslimatlarına kadar geçerli olduğu için, (TOKİ) tarafından teslim edildiği iddia edilen evlerimiz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapıldığı söylenen, kira yardımları kesilmiştir. Anahtarlarını teslim alan hissedarlar, bu aydan itibaren hiçbir şekilde kira yardımı alamamaktadırlar. Buna göre evlerimiz neye istinaden teslim edildi? Bizler kaba inşaattan farkı olmayan, oturulacak bir ortam olmamasına rağmen, evlerimizi kusursuz ve eksiksiz teslim etmiş gibi işlem yapıp, kira yardımını kesmişlerdir. Bu yanlışlığın en kısa sürede çözülmesini talep ediyoruz” sözlerini kaydetti. Evleri teslim alma sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğu TOKİ’ye attığını ve bu durumun depremzede ile TOKİ’yi karşı karşıya bıraktığını söyleyen Irmak, “Hal böyle iken bir de verdikleri kiraları iki gün içerisinde geri talep ederek gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı ile ilgili tebligat göndermişlerdir. Bu durumu esefle kınıyor ve sorumlu kişilerin görevden alınmalarını, bu hataların ivedilik ile düzeltilmesini ve daha fazla mağduriyet yaratılmamasını talep ve takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

BU KADAR ZOR OLAMAZ

Açıkta kalan hissedarlar olduğunu hatırlatan Irmak, “Mağdur olan hissedarları, başkalarının arsalarına mı hissedar yapacaksınız? Bu durumda, ortak ettiğiniz arsa hissedarları, mağdur olmayacak mı?” sorularını yöneltti. Irmak, sorunun çözümü için trafo alanı önerisinde bulunduklarını belirterek, bu konuyla ilgili de hiçbir şey yapılmadığının altını çizdi. Öte yandan Irmak, şu şekilde konuştu:

“Bizlerin tapusunda 7269 Sayılı Kanun şerhi olmasına rağmen AFAD İzmir İl Müdürlüğü, bu şerhi yok sayarak, bizlerin bu haktan faydalanamayacağını üzerine basa basa dikte etmiştir. Halbuki bizlerin evleri 6306 (Kentsel Dönüşüm Kanunu) nun sonradan uyarlanan 6/a maddesince yıkılmış olmasına rağmen, neye istinaden 7269 Sayılı Kanun’dan yararlanamıyoruz? Devlet bizim evlerimizi yapıyor ise 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunun istemimiz dışında olan 6/a kapsamı ile yıktı. 7269 sayılı Afad Kanunu ile Kentsel Dönüşüm Kanununun alakası nedir? Bizler depremzedeyiz. Depremzedelerin arasında neye göre ayrışım yapılıyor? Bizler bunu anlayamadığımız için ilgili kurumlardan bir açıklama bekliyoruz. Bizim anlamamız geren şu mu; 7 (yedi) proje alanı olarak ilan edilen bölgeler afed bölgesi değil de dışında kalan tüm Bayraklı mı afet bölgesi oldu? Afet bölgesi değil ise devlet neye istinaden buraları işgal edip bizleri yerimizden yurdumuzdan etti?”