Haber / Murat Ervin

Dokuz Eylül Gazetesi'nin 29 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü binasının Halkapınar'da kendine tahsis edilen araziye kampüs şeklinde yapılacağını duyurmasının ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de projenin görsellerini paylaştı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Köşger, “İl Emniyet Müdürlüğümüzün, deprem nedeniyle hasar gören hizmet binasını yeniliyoruz. Proje çalışmaları bitme aşamasına gelen, hemşerilerimizin daha kaliteli hizmet almasına imkân sunacak yeni İl Emniyet Müdürlüğümüz İzmir'imize çok yakışacak” ifadelerini kullandı.

MÜDÜR ŞAHNE DUYURDU

Yaklaşık 3 hafta önce gazetemize konuyla ilgili bilgi veren İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, “Halkapınar'da 6 katlı ve 90 bin metrekarelik kampüs tarzında bir bina yapıyoruz. Binanın yapılması için gerekli bütçe ayrıldı. Fakat binanın inşaatına başlanması ve tamamlanması 1-2 seneyi bulacak. Bu alanın tarihi bir dokusu olması nedeniyle yapılacak çalışmalar için farklı kurum ve kurullardan da izin alma süreçleri devam ediyor. Kampüs şeklinde düzenlenecek bu alanda Emniyet'in kentte farklı noktalarda hizmet veren dağınık yapısından da vatandaşımız kurtulacak” diye konuşmuştu. Binanın görsellerinin de paylaşılmasına karşın bina tamamlanana kadar Emniyet'in AKM'de hizmet vermeyi planlayıp planlamadığı sorusu ise netlik kazanmadı.

4 ALTERNATİFİ VAR

İzmir Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman, Sümerbank arazisindeki projenin yeni olmadığını belirterek, “Orada 6 blokluk kampüs şeklinde Emniyet müdürlüğü yapılacak. Yani basına açıklanan proje yeni bir şey değil. İl Emniyet Müdürlüğü'nün başka yerler de binaları var o nedenle mutlaka AKM'yi kullanmaz zorundayız diye bir şey söz konusu olmamalı. Geçici bile olsa AKM'ye ihtiyaç duyacaklarını zannetmiyorum. Alternatif olarak eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) binası var, ayrıca altı düğün salonu üstü polis evi olarak kullanılan Konak'taki tesis var. Bozyaka'da başlanan inşaat hızlıca bitirilebilir. Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü binası bile son derece büyük ve oraya bile sığabileceklerini düşünüyorum. Umarım AKM artık gündemlerinden düşer” dedi.

'VALİ ALGI OPERASYONU YAPIYOR'

Daha önce de AKM önünde açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter şu ifadeleri kullandı: “Vali bey İzmir halkını kandırmaya yönelik açıklamalar yapıyor. Bu bir valiye yakışmaz. Hem bizler hem de bu kentte yaşayanlar buranın farklı bir amaçla kullanılmasına hiç bir zaman izin vermeyeceğiz. Vali beyin açıkladığı Sümerbank alanı yeni değil 4-5 senedir orası zaten tahsisli. Maalesef şu anda Valilik tarafından bir algı operasyonu yapılıyor. Ben, Vali beyin, 'Geçici bile olsa AKM kesinlikle Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilmeyecektir' demesini bekliyorum.”

'VALİ ONLARI HAKLI ÇIKARMASIN'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise İzmir Milletvekili Bedri Serter ile birlikte havaalanında Vali Köşger'e rastladıklarını söyleyerek, “Orada bu konuyu görüştük. Kendisine AKM'nin Emniyet Müdürlüğü binası yapılmasının yanlış olduğunu anlattık. Ama kendisi 'Başka çarem yok, yer yok' noktasında konuya baktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir boş binayı önerdik fakat oranın kirasının yüksek olduğunu dile getirdi. Eğer AKM konusunda ısrar edilirse yanlış yapılır. Ege Üniversitesi'ne düşen görev de AKM'yi bir sanat merkezi olarak korumaktır. Toplumun bir kısmı yapılanları 'Atatürk düşmanlığı' olarak değerlendiriyor. Ben sayın valinin Atatürk düşmanlığı yaptığına veya yapacağına inanmıyorum. Eğer aksi tezahür ederse yani AKM, Emniyet Müdürlüğü olursa o zaman sayın vali bu söylemleri haklı çıkaracaktır ki biz de buna üzülürüz” diye konuştu.

'TURİST YERİNE SUÇLULAR GELECEK'

İl Genel Meclisi Eski Başkanı Serdar Değirmenci ise yıllardır bu alana Ege Medeniyetler Müzesi'nin yapılmasının konuşulduğunu fakat yapılan son imar düzenlemesiyle bu projenin suya düştüğünü vurguladı. Kent turizmi açısından büyük bir fırsatın kaçtığını açıklayan Değirmenci, “Sanki İzmir'de başka boş arsa yokmuş gibi o alan Emniyet Müdürlüğü'ne verildi. Orası İzmir'in en kıymetli alanlarından bir tanesi. Senelerce boşu boşuna atıl durumda kaldı. Oraya emniyet merkezi yapılır mı? Müze olup kente turist getirecek bu yere artık suçluları getirecekler. Ne yazık ki burası da elimizden gitti. İzmir'in esas ihtiyacı olan müze ve turizm alanı mı polis merkezi mi?” ifadelerini kullandı.

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise bu konularla ilgili bülten göndererek açıklama yaptıklarını belirtti. Sürekli, “Yakında İl Başkanlığımız veya milletvekillerimiz aracılığıyla gerekli açıklamayı yapacağız” dedi.