Türk bilim dünyasına sayısız değerler kazandıran, binlerce akademisyen ve öğrenci yetiştiren Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ikinci Rektörü Prof. Dr. Namık Çevik son yolculuğuna uğurlandı. Çevik için ilk olarak 1987-1996 yıllarında Rektörlük yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, ardından Başkent Üniversitesi İzmir Hastanesi önünde tören düzenlendi. Çevik, Bostanlı Beşikçioğlu Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Doğançay Mezarlığına defnedildi.

Karşıyaka’da önceki gün meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ikinci Rektörü Prof. Dr. Namık Çevik son yolculuğuna uğurlandı. Çevik için, Beşikçioğlu Camii’ndeki cenaze öncesinde 1987-1996 yılları arasında Rektörlük yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi’ne getirilerek tören düzenlendi. Duygusal anların yaşandığı törende saygı duruşunda bulunuldu, Prof. Dr. Namık Çevik’in özgeçmişi okundu.



Namık Çevik’in eşi Necla Çevik de, törende eşine yazdığı şiiri okudu. DEÜ Rektörlük binası önündeki törene DEÜ Rektör Vekili Erdal Çelik, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, DEÜ üst yönetimi, DEÜ’nün önceki dönem Rektörleri ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

AZİZ HATIRASI BİZLERE ÖRNEK OLACAK


Cenazede konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, Prof. Dr. Namık Çevik’in; üniversitenin geleceği için çalışan örnek bir rektör olduğunu söyledi. Çelik, bilim dünyasının çok önemli bir kişiyi kaybettiğini ifade ederek, “Aslında kendisini anlatmamıza fazla gerek yok; zaten bizler onu dürüstlüğü, çalışkanlığı, yaptıkları, yetiştirdikleri, bizlere kazandırdıkları ve örnek aile hayatıyla yakından tanıyoruz. Üniversitemizin henüz emekle döneminde; ikinci rektör olarak görevi devralan ve dokuz yıl boyunca üniversitemizi geliştirmek ve kurumumuzun bilimsel seviyesini daha da yükseltmek için canla başla çalışan hocamız, her işi yakından takip eden titiz bir kişilikti. Kurumsal anlamda başarısızlığa tahammülü olmayan lider kişiliğiyle hocamızın eserleri ve fikirleri, aziz hatırasıyla birlikte bize her zaman ilham olacak” dedi.


NAMIK ÇEVİK’İN ÖZGEÇMİŞİ


Prof. Dr. Namık Çevik; 1934’te Beyşehir’de doğdu, 1953’te Konya Lisesi’nden, 1959’da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimini, Ankara Üniversitesi Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nde 1963’te tamamlayarak uzman oldu. 1963-1965 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Virginia Eyaleti Charlottesville şehrinde bulunan Virginia Üniversitesi’nde, 1965-1966 yıllarında New York Memorial Kanser Hastanesi ve Sloan Kettering Araştırma Enstitüsü’nde “Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Yan Dal Uzmanlık” eğitim tamamladı. 1 Ağustos 1987’de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandı. 6 Ağustos 1996 tarihine kadar bu görevi iki dönem yürüttü. Ocak 2004’den beri Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yürütmekteydi. Prof. Dr. Namık Çevik, çeşitli kuruluşlardan aldığı 110 civarındaki plaket ve ödüllerin yanı sıra, 39’u yabancı dilde olmak üzere 89 yayını, 42’si uluslararası kongrelerde sunulmuş 92 bildirisi ve yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır. Prof. Dr. Namık Çevik ve kendisi gibi sağlıkçı olan Kıymetli Eşi Prof. Dr. Necla Çevik’in; iki çocukları ve üç torunları bulunmaktadır.